Werf kandidaten op basis van ambitie, niet hun huidige ervaring

24 oktober 2018

Als recruiter ben je constant op zoek naar professionals die positief kunnen bijdragen aan het succes van jouw organisatie. Recruiters kijken hier vaak naar ervaring en kennis van de kandidaten, wat een goede strategie lijkt. Echter is kennis en ervaring niet altijd genoeg. Sterker nog, bij Robin vinden we ambitie, potentie en persoonlijkheid veel belangrijker dan huidige ervaring en kennis.

Natuurlijk is kennis en ervaring voor bepaalde functies erg nuttig en is het voor sommige functies een absolute ‘must’ om in ieder geval basiskennis te hebben. Toch merken we dat bij het zoeken naar een goede kandidaat ambitie, potentie en persoonlijkheid een hele belangrijke factor is. Daarom kan het een goede zet zijn om te kiezen voor een kandidaat die net te weinig ervaring en/of kennis heeft maar wel veel ambitie en potentie laat zien voor de functie. In de volgende paragrafen en onderstaande video leggen we uit waarom.
 

 

Waarom ambitie, potentie en persoonlijkheid belangrijker zijn dan ervaring

Bij het invullen van een positie binnen jouw organisatie zoek je naar een professional die succes kan behalen voor de organisatie. Uit een onderzoek van Leadership IQ blijkt dat het falen van geworven kandidaten in 81% van de gevallen te maken heeft met de persoonlijkheid van de kandidaat, niet met zijn/haar kennis en ervaring.

81% is natuurlijk een schokkend percentage en daarbovenop komt nog eens dat kandidaten die al de benodigde kennis en ervaring hebben sneller verveeld raken.

Door kandidaten aan te nemen die de juiste persoonlijkheid hebben en daarnaast de potentie en ambitie laten zien om succesvol te worden verhoog je niet alleen de kans op een succesvolle ‘hire’, maar pluk je ook direct de vruchten van andere voordelen.
 

Betrokkenheid en loyaliteit

Allereerst laat je zien dat je vertrouwen hebt dat de kandidaat zichzelf kan ontwikkelen om de positie met succes in te vullen, ondanks dat hij/zij daar op dit moment nog niet de volledige kennis en/of ervaring voor heeft. Dat geeft de kandidaat een gevoel van vertrouwen en dat wakkert de intrinsieke motivatie nog meer aan om succes te behalen. Je creërt hiermee een cultuur waar werknemers verantwoordelijkheid durven nemen en zichzelf willen bewijzen. Dit resulteert in meer betrokkenheid en loyaliteit van de werknemers.

Die loyaliteit en betrokkenheid brengt nog een voordeel met zich mee: het is erg effectief voor je employer branding. Deze elementen zorgen er namelijk voor dat je van werknemers ambassadeurs kan maken die uit zichzelf jouw organisatie promoten, simpelweg omdat ze er gelukkig zijn en vertrouwen krijgen. Dit kan je vervolgens weer benutten om via referral recruitment meer kandidaten te bereiken met dezelfde eigenschappen.
 

Samenwerkingen

Omdat je bij het werven ook let op persoonlijkheid, kan je aan de sfeer in de organisatie bouwen. Hierbij speelt de bedrijfscultuur een cruciale rol. Als de persoonlijkheid van kandidaten goed past binnen het team, wordt het team effectiever en is er meer werkplezier. Dat zorgt op zijn beurt weer voor de mogelijkheid om een feedbackcultuur op te zetten, waardoor samenwerkingen binnen de organisatie steeds beter zullen worden.

 

Duurzame inzetbaarheid

Zowel organisaties als professionals veranderen constant en hetzelfde geldt voor functies. Hierdoor kan de situatie ontstaat waarin de kennis en ervaring die eerst nodig was nu niet langer voldoende is of waarin zelfs een hele andere skillset nodig is. Het voordeel van werven op ambitie, potentie en persoonlijkheid is dat dit niet hoeft te betekenen dat de geplaatste kandidaat niet langer succesvol kan zijn. Juist omdat deze kandidaat geplaatst is omdat hij/zij goed in het team past, creërt deze situatie kansen voor de professional om in een aangepaste functie nog steeds succesvol te zijn en plezier te hebben in het werk.

De mogelijkheid om functies flexibeler in te kunnen delen en zelfs waar nodig aan te passen opent deuren voor duurzame inzetbaarheid. Op deze manier kunnen werknemers constant groeien en blijft hun werk uitdagend en interessant. Als organisatie behoud je hierdoor succesvol personeel en besteed je minder tijd aan het vullen van gaten in de organisatie omdat er minder werknemers vertrekken.
 

Bonus: oplossing voor schaarste

Misschien niet voor iedereen een belangrijk voordeel van werven aan de hand van potentie, maar in een schaarse arbeidsmarkt kan je op deze manier de doelgroep van jouw vacature uitbreiden. Op deze manier kan je dan wellicht toch de juiste professionals vinden voor openstaande vacatures. Op deze manier blijf je aan je wervingsbehoefte voldoen en kan je als organisatie blijven groeien.

 

Zo werf  je op basis van ambitie, potentie en persoonlijkheid

We begrijpen dat het lastig kan zijn om niet meer naar iemands ervaring te kijken. Als recruiter wil je wel iemand aannemen die daadwerkelijk succes gaat behalen in de functie. Toch is persoonlijkheid, ambitie en potentie belangrijker dan de ervaring die tot nu toe is opgedaan, met name door alle voordelen die hierboven zijn benoemd.

Door tijdens de solliciatieprocedure te kijken naar ambities van de kandidaat, krijg je een goed beeld van zijn/haar karakter en leer je ook veel over het denk- en werkniveau. Zo leer je of de kandidaat een reëel beeld heeft van de toekomst en hoe jouw organisatie in de gewenste toekomst van de kandidaat past.

Deze informatie kan je gebruiken om uit te zoeken of er een goede match is tussen de kandidaat en jouw organisatie en openstaande functie. Daarnaast kan je dieper ingaan op de persoonlijkheid van de professional om te ontdekken hoe deze aansluit bij de persoonlijkheid van collega’s en de bedrijfscultuur.

Bij een goede match op persoonlijkheid en een duidelijk ambitie waaruit blijkt dat een kandidaat veel potentie heeft om succesvol te zijn binnen de organisatie, is het van essentieel belang dat nieuwe werknemers toegang krijgen tot training en opleiding. Omdat ze niet per definitie de kennis en ervaring in huis hebben als ze starten, wil je er als organisatie zeker van zijn dat er alles aan gedaan wordt om bij te dragen aan een snelle ontwikkeling. Daarvoor zijn trainingen en opleidingen essentieel!

Wil je meer weten over het ambitieprofiel dat wij gebruiken om ambities van professionals in kaart te brengen? Lees dan onze blog “Het ambitieprofiel is het nieuwe CV“.

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang iedere maand een overzicht van onze blogs, tips en tricks omtrent recruitment en alle updates van Robin!