Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

De grootste lijst van vacaturesites, platforms en databases om kandidaten te zoeken, vinden en werven (2024)

Profielfoto Stan
Stan Zeehandelaar
February 2, 2024

De recruitmentindustrie is de afgelopen jaren veel veranderd. Van de opkomst van A.I sourcingtools tot het gebruik van chatbots ter ondersteuning van het recruitmentproces. Wij snappen dat het niet makkelijk is om al deze ontwikkelingen bij te houden. Om deze reden zetten wij alle recruitment tools, nieuwe (software) systemen, platformen, databases en innovaties die beschikbaar zijn voor recruiters, op een rij. Dit gaat natuurlijk gepaard met een uitleg en de toegevoegde waarde voor jouw proces. Deze blog kijkt naar een van de eerste stappen in het recruitmentproces. Het verbinden van werknemers en werkgevers. Oftewel, de platforms en databases waar jij kandidaten kan zoeken, vinden en werven.

Social Media platforms

Online platforms zoals Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn spelen een grote rol in het vinden van kandidaten. De groei van social media heeft veel veranderd aan de manier waarop recruiters met kandidaten communiceren en hoe kandidaten jouw organisatie zien en beleven.

De meeste social media platforms bieden daarom ook goede handvatten om met kandidaten in contact te komen en om nieuw personeel te werven.

LinkedIn

LinkedIn is het social media platform dat zich specifiek richt op professionals en zakelijk netwerken. Daarom is LinkedIn enorm populair bij recruiters. Het biedt recruiters de mogelijkheid om makkelijk kandidaten te vinden en direct met hen te communiceren. LinkedIn biedt ook ‘Recruiter’ accounts. Deze zijn te onderscheiden in Recruiter Lite-, Recruiter Professional Services-, en Recruiter- accounts.

De verschillen tussen de drie account types worden door LinkedIn zelf uitgelegd in een overzichtelijke tabel. Deze tabel vind je hier.

Facebook

Facebook is daarnaast ook een goede manier om in contact te komen met passieve kandidaten. Het posten van een vacature kan op Facebook geheel gratis. Door de activiteit van ‘vrienden’, bijvoorbeeld het delen, of liken van de vacature, kan het zomaar een kandidaat bereiken die niet zozeer op zoek is naar een carrièrekans.

Facebook biedt daarnaast ook advertentiemogelijkheden. Gesponsorde posts en advertenties bieden een groot bereik en sterke targeting mogelijkheden zodat je alleen relevante professionals bereikt. Het budget dat je uitgeeft kies je zelf, maar ligt relatief veel lager dan andere platforms.  

Wat Facebook ook erg interessant maakt zijn de Facebook groepen. In deze groepen komen mensen bij elkaar met gedeelde interesses en kennis. De perfecte plek dus om professionals met goede kennis en ervaring te leren kennen. Ben je bijvoorbeeld al bekend met de recruitment vrijstaat Facebook groep?

Twitter

Ben jij al actief op Twitter? Dit platform heeft momenteel 313 miljoen gebruikers, dit aantal gebruikers staat gelijk aan een activiteit van zo’n 350.000 tweets per minuut.

Veel gebruikers betekent ook veel potentiële kandidaten. Maar hoe vind je deze kandidaten of hoe zie je of ze relevant zijn?

Twitter heeft een zeer geavanceerde zoekmachine binnenin het platform. Met deze zoekmachine kan je tweets filteren op locatie, tijd, bericht, foto’s etc. Een andere manier om relevante kandidaten of accounts te vinden is met behulp van Hashtags. Gebruikers voegen hashtags aan een tweet toe om aan te geven waar de tweet over gaat. Zo vind je dus snel tweets die relevant zijn voor jouw organisatie en de kandidaat die je zoekt.

Wanneer je eenmaal een interessante kandidaat hebt gevonden, kun je deze toevoegen aan een publieke of privé lijst. Hierdoor bouw je op Twitter jouw eigen talent pool met relevante kandidaten die je niet zo snel op LinkedIn zou vinden. Wanneer je iemand zoekt voor een open vacature, kun je simpelweg een direct bericht sturen om de conversatie te starten.

Instagram

Alhoewel het actief benaderen van kandidaten op Instagram erg moeilijk is, biedt Instagram wel een goede weg om op te vallen bij potentiële kandidaten. Door actief aan de slag te gaan met jouw bedrijfspagina kan je geïnteresseerde kandidaten aantrekken die proactief contact met jouw organisatie zoeken.

Een goede zet voor je employer branding dus, maar een moeilijk platform om proactief kandidaten te werven. Mocht je toch actief willen sourcen op Instagram, dan kan je gebruik maken van de X-ray searching techniek.

Jobsites in Nederland

Indeed

Indeed is wereldwijd misschien wel de nummer 1 vacaturesite. Ze hebben elke maand meer dan 250 miljoen unieke bezoekers. Indeed heeft één van de grootste databases van Nederland omdat ze vacatures van verschillende bronnen ook op de website plaatsen.

Werkzoekenden kunnen gratis zoeken naar vacatures, cv’s plaatsen en informatie over bedrijven bekijken. Vacatures variëren van senior posities tot vrijwilligerswerk. Voor bedrijven is het mogelijk om gratis een vacature te plaatsen. Om meer gekwalificeerde kandidaten te vinden, kunnen de plaatsingen gepromoot worden als Gesponsorde Vacatures.

Deze worden prominent vertoond bij zoekresultaten waardoor het bereik groter wordt en de juiste kandidaat sneller gevonden wordt. Je zit hierbij niet meteen aan een contract vast, het is daarom makkelijk om kosten beperkt te houden.

Monsterboard

Monsterboard is, net zoals Indeed, een internationale vacaturesite die werkzoekenden en bedrijven bij elkaar brengt. Monsterboard vereist echter wel een betaling voordat een vacature geplaatst kan worden. De prijzen voor een vacature verschillen tussen de €349 en €549 per maand.

Nationale Vacaturebank

Met ruim 1 miljoen unieke Nederlands professionals en 147.000 sollicitaties per maand, heb je met Nationale Vacaturebank een groot bereik. Promoot je vacature of zoek naar relevante professionals via de CV database. Voor je een abonnement kiest probeer je de CV database gratis uit en krijg je zo een goed idee of er veel relevante professionals voor jouw vacatures zijn.

Daarna betaal je €299 per 50 profielen die je wil bekijken of neem je een onbeperkt abonnement af voor €999 per maand.

Intermediair

Intermediair werkt samen met Nationale Vacaturebank en richt zich specifiek op HBO+ profielen. Met een database van 440.000 HBO+ profielen vind je hoogopgeleiden met een profiel op Intermediair, Nationale Vacaturebank of Tweakers.

De kosten van een abonnement bij Intermediair en Nationale Vacaturebank zijn gelijk.

Jobbird

Na wat gerommel met een faillissement in 2018, maakte Jobbird na een overeenkomst met Youngcapital een snelle doorstart. Momenteel zijn er 133.794 open vacatures op de vacaturesite en hebben ze een CV database van 218.141 kandidaten. Werknemers hebben de mogelijkheid om vacatures in te zien, zonder dat hier een account voor moet worden aangemaakt. Werkgevers kunnen zowel gratis aan de slag als met een premium account. Jobbird biedt 2 verschillende premium accounts aan. De eerste kost €99,- per maand en je kan aan de slag met 1 vacature. De tweede optie is er voor €359,- en 4 vacatures. Een premium account zorgt voor betere zichtbaarheid van de vacature door plaatsing boven gratis vacatures, snellere reacties van kandidaten en de mogelijkheid om je abonnement maandelijks op te zeggen.

Werk.nl

Werk.nl is de vacaturesite van het UWV. Als mensen werkloos worden, helpt het UWV hen met het vinden van een nieuwe baan en krijgen ze onder bepaalde voorwaarden een uitkering. Op werk.nl vind je relatief veel functies op middelbaar en lager niveau.

Werkgevers kunnen gratis hun vacatures plaatsen op werk.nl. Wel stelt het UWV een aantal eisen aan het plaatsen van de vacatures. Zo mag u maar 1 vacature per functie plaatsen en is het plaatsen van ‘vacatures’ voor cursussen, opleidingen of vrijwilligerswerk is niet toegestaan. De vacatures die op werk.nl worden geplaatst moeten leiden tot een betaalde baan. Indien een sollicitant kosten moet maken voor zijn/haar sollicitatie moet dit duidelijk worden aangegeven in de vacaturetekst.

Freelancer.nl

Freelancer.nl is een platform waarop freelancers en opdrachtgevers elkaar ontmoeten. Opdrachtgevers kunnen gratis een opdracht plaatsen en freelancers kunnen met een betaald abonnement hierop reageren. Een abonnement voor freelancers kost €150,- per maand. Opdrachtgevers hebben de keuze een gratis account of een select account aan te maken.

Met beide accounts kan je opdrachten plaatsen en reacties ontvangen. Met Select heb je echter ook onbeperkt toegang tot uitgebreide profielen, de beste kandidaten voor u geselecteerd en krijg je advies en begeleiding van uw persoonlijke accountmanager. Bij een select account rekent freelancer.nl een bemiddelingsbedrag van gemiddeld 10% inbegrepen bij het uurtarief.

Werkzoeken.nl

Werkzoeken.nl geeft de mogelijkheid om te zoeken in een database van 61.598 vacatures verspreid over 2088 bedrijven. De homepagina laat namen van grote bedrijven zien zoals CocaCola en Samsung. Voor werknemers is het mogelijk om gratis vacatures te plaatsen. Ook kunnen vacatures worden geadverteerd onder een pay-per-click systeem waarbij je €0,25 cent per klik kwijt bent. De voordelen die verbonden zitten aan de betalingen zijn een verbeterde weergave van de job en een mailing van de nieuwe vacature naar kandidaten. Je kan hierbij gebruik maken van het instellen van een maandbudget voor de desbetreffende vacature, zodat de kosten niet te groot worden.

ICTerGezocht

Ictergezocht is een Nederlandse vacaturesite die zich specifiek richt op het vinden van ICT’ers. Er zijn momenteel meer dan 2300 openstaande vacatures bij 690 verschillende bedrijven, met een database van meer dan 15.000 kandidaten. Prijzen variëren van €175 voor een budget vacature tot €375 voor een spotlight vacature. Een spotlight vacature biedt een hoger aantal views, display van het bedrijfslogo en een toppositie. De vacatures worden voor een periode van 6 maanden getoond. Ictergezocht maakt deel uit van werkzoeken.nl.

Magnet.me

Magnet is een platform voor studenten en professionals met 0 tot 7 jaar werkervaring. Het is een goede plek voor starters om zowel stages als vaste banen te vinden en voor jou om startende professionals te werven. Met een database van meer dan 200.000 jong-professionals is het een aantrekkelijke plek voor werkgevers om in contact te komen met jong en ambitieus talent. Het plaatsen en promoten van een vacature kan al vanaf €230,-.

Jooble

Jooble is de zoekmachine voor vacatures. Jooble verzamelt vacatures van duizenden verschillende vacaturesites en uitzendbureaus. Daarom kunnen kandidaten snel en gemakkelijk een passende baan vinden. De website werkt in 71 landen en heeft meer dan 800 000 gebruikers per maand in Nederland.

{{custom-cta}}

Internationale platforms

Xing

Xing is voornamelijk populair in Duitstalige landen. Xing is vergelijkbaar met LinkedIn en wordt ook voornamelijk op dezelfde manier gebruikt. Het platform heeft 16 miljoen leden en deze worden op de hoogte gehouden van carrièrekansen, industrie gerelateerd nieuws en netwerkmogelijkheden.

Als je op zoek bent naar Duits-sprekend talent, dan is Xing de plek waar je deze vindt. Xing biedt ook een Recruiting 360 oplossing en 5 verschillende recruitmentoplossingen die helpen met recruitment: Jobs, TalentManager, TalentPoolManager, ReferralManager, and Employer Branding.

Jouw behoefte, locatie, valuta en andere factoren hebben invloed op de prijs. Mocht je interesse hebben, dan kan je vrijblijvend een offerte opvragen

Github of StackOverflow

Stel je voor, een LinkedIn special voor developers. Zowel GitHub als StackOverflow zijn platformen waar ontwikkelaars bij elkaar komen.

Beide platforms werken anders, Github is een repository (een verzameling van code) die je kan gebruiken om versies van een project te beheren en andere gebruikers vragen te stellen om aan jouw project bij te dragen. Stack Overflow is een vraag- en antwoordsite voor programmeurs en ontwikkelaars die oplossingen bieden voor dagelijkse problemen waarmee ze worden geconfronteerd.

Beide platforms bieden echter een directe link naar technisch talent. Al dit talent gecombineerd op één platform maakt het interessant voor recruiters. Beide platforms stellen je in staat contact op te nemen met ontwikkelaars en bieden een mogelijkheid voor een creatieve aanpak, aangezien je zowel  de huidige activiteiten als de gepersonaliseerde profielen kan inzien.

Dribbble of Behance

Ben je op zoek naar designers of ander creatief talent? Dan is Dribbble of Behance ’the place to be’! Professionals gebruiken deze platformen namelijk als een persoonlijk portfolio, die openbaar is voor iedereen om te bekijken. Dit maakt het makkelijk om het juiste creatieve brein te vinden op een efficiënte manier. Naast het vinden en contacteren van designers, kan je ook vacatures plaatsen op Dribbble.

Dribbble heeft 1,4 miljoen actieve gebruikers, 2500 clicks per vacature en prijzen die beginnen vanaf $299,- (omgerekend ongeveer €270,-) per maand. Mocht je nog een groter bereik willen, kies dan voor Behance. Behance heeft een netwerk van 15 miljoen creatieve professionals, wel liggen de prijzen een stukje hoger. Je kan een vacature plaatsen voor $399,- (€360,-) per maand.

UpWork

UpWork is net zoals freelancer.nl een platform dat zich specifiek richt op freelancers. Het verschil ligt hem in het bereik en de taal, Upwork is een internationaal platform dat internationale vacatures aanbiedt, waar freelancer.nl zich alleen focust op de Nederlandse markt. Dit kan zo zijn voordelen en nadelen hebben. Ben je vooral op zoek naar een freelancer in Nederland? Dan is de kans groot dat je op freelancer.nl sneller slaagt.

Google

Inkoppertje? Onderschat de grootste online zoekmachine ter wereld niet. Gooi je functie-eisen een keer door Google of zoek specifiek naar CV’s van professionals. Jobboards, databases en platforms willen allemaal goed gevonden worden in Google’s zoekresultaten, dus dit is sowieso een goede manier om nieuwe databases te vinden.

Google vindt ook persoonlijke websites en andere uploads, dus misschien vind je op deze manier ook wel direct een relevante kandidaat. Je kan ook nog een stap verder gaan en X-ray search gebruiken om Google door te spitten.

Mis je een platform?

Laat het ons weten! Zoals de recruitmentindustrie constant aan het innoveren is, doen wij dat ook. We voegen continue platformen toe om dit overzicht zo compleet mogelijk te maken. Mis je er één? Stuur ons een bericht via de Live Chat of stuur een e-mail naar robin@recruitrobin.com.

In 1x toegang tot alle kandidaten

Vind en benader kandidaten van 12 jobsites op 1 plek.Het kan met Robin. Volledig geïntegreerd met jouw ATS.

In 1x toegang tot alle kandidaten

Vind en benader kandidaten van 12 jobsites op 1 plek.Het kan met Robin. Volledig geïntegreerd met jouw ATS.

Gerelateerde blogs

Ontdek meer over workforce recruitment

Bekijk alle blogs