Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Monteurs gezocht: Hoe je makkelijk technisch personeel vindt

Profielfoto Stan
Stan Zeehandelaar
May 13, 2024
Monteurs gezocht: Hoe je makkelijk technisch personeel vindt

In onderstaand artikel nemen we je mee in hoe jij een tekort aan technisch personeel oplost. Om specifiek te zijn laten we zien hoe jij sneller de beste monteurs vindt.

Met een tekort aan technisch personeel is het vinden van monteurs tegenwoordig een behoorlijke uitdaging. En laat nu net dat gekwalificeerd technisch team zorgen voor succes en groei van veel bedrijven. 

Benieuwd waar je monteurs het best kunt vinden en hoe je ze benadert? We geven je een overzicht van alles dat je moet weten als je sneller de beste monteurs wilt vinden

Wat verstaan we tegenwoordig onder monteurs?

Maar eerst, wie valt er eigenlijk onder de doelgroep monteurs? Het vakgebied is inmiddels een stuk uitgebreid dankzij moderne techniek. Monteurs worden ook wel technicians, techniekers, technici, field (service) engineers en maintenance engineers genoemd. 

Monteurs installeren, onderhouden en repareren apparaten of machines. Ze zijn veelal actief in fabrieken, machinebouwbedrijven en onderhoudsplaatsen voor installaties en voertuigen. Maar ze werken ook in de buitendienst voor het installeren of onderhouden van gebouwen.

Hierbij kun je denken aan gebouwgebonden installaties, machines in fabrieken en zonnepanelen op woningen en bedrijfspanden. Kortom, het vak is technisch maar veelzijdig, en monteurs kunnen op verschillende werkplekken hun beroep uitoefenen.

Waarom is het vinden van monteurs zo lastig? 

Jaarlijks blijven zo'n 20.000 vacatures openstaan. De vraag naar technisch personeel is hoger dan het aanbod, en veel bedrijven zoeken naar mensen met dezelfde vaardigheden. Dat maakt het vinden van technisch personeel een flinke uitdaging. Wil je de beste kandidaten vinden? Dan moet je dus alles in de strijd gooien om de concurrentie te verslaan.

Onder technisch personeel heerst een gebrek aan waardering, een hoge werkdruk en complexe systemen die aanvullende training vereisen. Daarom moeten bedrijven het zo interessant mogelijk maken voor monteurs om bij hen te komen werken. Maar hoe doe je dat nu precies?

Laten we eerst eens kijken waar je monteurs het beste kunt vinden.

Waar kun je monteurs het beste vinden? 

Met de komst van social media en verschillende jobsites zijn er steeds meer mogelijkheden om monteurs te vinden. Maar waar heb je de grootste kans van slagen als het om het sourcen van monteurs gaat? 

De belangrijkste databases: LinkedIn, Indeed en Werk.nl

Elke maand schrijven zich ongeveer 3.000 monteurs in bij diverse CV-databases. De grootste kans van slagen heb je wanneer je zoekt op LinkedIn, Indeed en Werk.nl.

Verder zijn Monsterboard, de Nationale Vacaturebank en DeBanenSite bronnen die je helpen sneller in contact te komen met monteurs. Op deze platforms laten kandidaten namelijk hun contactinformatie achter, zoals een telefoonnummer of e-mailadres.

Door gebruik te maken van meerdere bronnen en te zoeken op verschillende platforms, kun je meer monteurs bereiken en je kansen vergroten om gekwalificeerd personeel te vinden.

Monteurs bereiken via vacatures en advertenties

Op veel vacaturesites kun je ook je eigen vacatures plaatsen. Maak ze aantrekkelijk en wijk af van de standaard teksten die je om de oren vliegen. Ook bieden social media platforms zoals Facebook en Instagram effectieve manieren om advertenties te plaatsen.

Maak je personeelsadvertentie zo aantrekkelijk mogelijk en wees concreet. Wat zoek je en wat heb je te bieden? Dankzij de targetingopties van Meta kun je heel gericht de juiste doelgroep op een kostenefficiënte manier bereiken. Zo kun je vooraf criteria bepalen zoals locatie, interesses, opleiding en meer.

Maak van monteurs ambassadeurs

Met minder kosten meer monteurs vinden? Het kan als je van monteurs ambassadeurs weet te maken. Monteurs werken namelijk vaak in teams of komen via projecten in contact met andere bedrijven. Het netwerk van monteurs is daardoor groot. Als monteurs fan zijn van je bedrijf, is dat een goede start om je volgende collega te vinden.

Je kunt bijvoorbeeld incentives aanbieden voor het aandragen van nieuwe monteurs. Ook kun je ze betrekken bij de promotie van vacatures, bijvoorbeeld via een video, of vraag ze simpelweg de vacature te delen met hun netwerk.

{{custom-cta}}

6 praktische tips om monteurs aan te spreken 

Weten waar je monteurs kunt vinden is het startpunt. Maar hoe spreek je ze nu het beste aan? In een grote concurrentiestrijd is het belangrijk dat je jouw doelgroep begrijpt en op de juiste manier aan je weet te binden. 

We delen een aantal praktische tips die je kunt toepassen op je advertenties en in je vacatureteksten om je kans op succes te vergroten. 

1. Wees direct en duidelijk

Monteurs zijn vaak praktisch ingesteld en waarderen directe en duidelijke communicatie. Vermijd jargon en overdreven marketingtaal. Wees specifiek over de functievereisten, werkomstandigheden en wat de baan inhoudt.

2. Toon respect en waardeer talent

Monteurs krijgen lang niet altijd het respect dat ze verdienen, en juist daarmee kun jij je onderscheiden. Erken de vaardigheden en de belangrijke rol die monteurs spelen in het succes van de organisatie. Laat zien dat je hun expertise oprecht waardeert en dat ze een onmisbaar onderdeel zijn van het team.

3. Geef voldoende informatie

Geef concrete informatie over de voordelen die de baan biedt, zoals opleidingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden. Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen het verschil maken. Monteurs kijken vaak naar de mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei, aangezien dat niet bij ieder bedrijf vanzelfsprekend is.

4. Wees toegankelijk

Wees geduldig en blijf te allen tijde vriendelijk. Gebruik een uitnodigende toon om kandidaten het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Je wilt dat ze zich kunnen identificeren met je bedrijfscultuur.

5. Bouw vertrouwen met authenticiteit

Wees eerlijk over wat je bedrijf te bieden heeft en wat je van kandidaten verwacht. Authentieke communicatie bouwt vertrouwen op en helpt bij het aantrekken van kandidaten die goed bij je organisatie passen.

Je kunt authenticiteit ook heel goed laten zien door quotes of ervaringen van huidige monteurs bij het bedrijf in te zetten als reclame voor je vacature.

6. Roep op tot actie

Eindig je advertentie met een duidelijke oproep tot actie. Laat zien hoe kandidaten kunnen solliciteren en wat de volgende stappen zijn. Maak het sollicitatieproces ook zo eenvoudig en transparant mogelijk.

Omdat advertenties, zeker op social media, vaak worden bekeken op mobiele telefoons, is het belangrijk ervoor te zorgen dat zelfs via mobiele apparaten interesse kan worden getoond. Zo maak je het zo makkelijk mogelijk voor je kandidaten.

Wanneer kun je monteurs het best bereiken? 

Goede recruiters weten dat ze rekening moeten houden met de doelgroep die ze zoeken. Monteurs beginnen vaak vroeg en zijn daardoor ook eerder klaar met hun werkdag. Wil je monteurs benaderen? Dan kun je dit het beste doen tussen 07:00 en 08:00 uur of na 15:00 uur.

Als je contact opneemt tijdens kantoortijden, houd er dan rekening mee dat de kandidaat omgeven kan zijn door collega’s en zich op de werkvloer of in de auto bevindt. Als je gebruik maakt van WhatsApp om contact op te nemen, is het tijdstip waarop je het bericht verstuurt minder relevant.

Door rekening te houden met werktijden kun je zorgen voor een hogere reactiesnelheid. Denk dus tactisch na over het moment waarop je het eerste contact legt. Wanneer er interesse is, kun je vervolgens samen afspreken wanneer er een contactmoment plaatsvindt.

Sneller monteurs vinden: de beste tools die je kunnen helpen

Bovenstaande tips helpen je om monteurs te vinden en te benaderen, maar dit proces kan al snel veel tijd in beslag nemen. Wil je echter sneller de beste monteurs vinden? Dan zijn er een aantal tools die je hierbij kunnen helpen.

Eenvoudig kandidaten vinden in CV databases

Wil je makkelijk meerdere kandidaten vinden en benaderen? Dan kun je via LinkedIn en Indeed direct zoeken en kandidaten benaderen. De LinkedIn Recruiter tool helpt je om sneller te zoeken, connecties te maken en gesprekken te beheren.

Als je in één keer toegang wilt tot meerdere jobsites en sneller kandidaten wilt zoeken, dan kan een tool zoals Robin je helpen. Vanuit je vacaturetekst of een zoekopdracht vind je namelijk direct de juiste kandidaten en bepaal je zelf wie je benadert. Met Robin vind je kandidaten op 12 verschillende jobsites, van klein tot groot, allemaal in één overzicht.

Daarnaast kun je ze direct benaderen vanuit meerdere communicatiekanalen en ontvang je notificaties wanneer er nieuwe kandidaten beschikbaar zijn. Je betaalt alleen bij een daadwerkelijke intake. Makkelijker kan het niet, toch?

Sneller advertenties plaatsen op vacaturesites en social media

Wil je nu proactief vacatures tonen aan de meest geschikte kandidaten? Dan kun je ervoor kiezen om met tools te werken die dit proces automatiseren. 

Met MrWork kun je vacatures boosten in een paar klikken of automatiseer je het hele proces. Je bepaalt zelf de targeting en budgetten om met vacatures te adverteren. Ook maak je het met deze tool makkelijker voor je kandidaten om te reageren. 

Er zijn ook alternatieven beschikbaar. Met Booston automatiseer je social media wervingscampagnes en krijg je automatisch hulp bij het creëren van passende content. Maar ook VONQ kan je helpen met automatische advertentieplaatsingen op verschillende kanalen, van jobsites tot aan social media.  

Zo vind je in minder tijd meer technisch personeel

Op een krappe arbeidsmarkt met veel concurrentie is het de moeite waard je kansen te spreiden en te zoeken op verschillende plekken. Recruitment tools kunnen je helpen dit efficiënter te doen, zodat jij je kunt richten op het bouwen van de relaties en het creëren van betrokkenheid. Erg belangrijk voor het vinden van technisch personeel. 

Bij Robin willen we gelijke kansen creëren voor iedereen. Daarom geven we in 1x toegang tot meerdere jobsites, ook de sites waar technisch personeel te vinden is. En maken we het zo makkelijk mogelijk om contact op te nemen met de meest geschikte kandidaten. 

Wil je meer weten hoe Robin werkt? We geven je graag een gratis demo. We laten je in 30 minuten zien hoe je in één keer toegang krijgt tot 12 jobsites en makkelijker monteurs kunt vinden en benaderen.

Vind in minder tijd meer technisch personeel

Bij Robin willen we gelijke kansen creëren voor iedereen. Daarom geven we in 1x toegang tot meerdere jobsites, ook de sites waar technisch personeel te vinden is.

Vind in minder tijd meer technisch personeel

Bij Robin willen we gelijke kansen creëren voor iedereen. Daarom geven we in 1x toegang tot meerdere jobsites, ook de sites waar technisch personeel te vinden is.

Gerelateerde blogs

Ontdek meer over workforce recruitment

Bekijk alle blogs