Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Technisch personeel werven in het MKB: zo doe je het

Profielfoto Stan
Stan Zeehandelaar
January 31, 2024

Als je moeite hebt met het werven van technisch personeel ben je zeker niet de enige. Het kan tegenwoordig echt heel lastig zijn om het juiste technische personeel voor jouw bedrijf te vinden. Hierdoor blijven vacatures bij sommige MKB’s wel een jaar openstaan, met alle gevolgen van dien. Misschien ben al je begonnen met het rondvragen aan kennissen en collega’s of iemand een geschikte kandidaat kent. Misschien heb je al wel een vacature op de website staan, maar trekt deze nog geen mensen aan. Dan kun je best wel met de handen in het haar zitten. Je wilt natuurlijk geen klanten hoeven weigeren vanwege een personeelstekort, of te veel vragen van je huidige personeel. Om dit te voorkomen wil je dus zo snel mogelijk technisch personeel werven, maar hoe pak je dit nou het beste aan? In dit artikel vind je aantal tips die je kunt gebruiken om beter technisch personeel te werven in het MKB.

Waarom is het zo moeilijk om technisch personeel te vinden?

Begin 2022 vormde een tekort aan personeel de grootste belemmering in de bedrijfsvoering van ondernemers. 34% van de ondernemers gaven dit aan, tegenover 13% een jaar eerder.

Dat zijn schokkende cijfers en de problemen zijn ook zeker terug te zien als het gaat om technisch personeel. Ruim 8 op de 10 technische bedrijven verwacht de komende 5 jaar een tekort aan technici binnen hun organisatie.

Dit komt voornamelijk doordat jongeren steeds minder vaak kiezen voor een technische opleiding. Dit in combinatie met vergrijzing veroorzaakt een steeds krappere technische talenten pool.

Welke type bedrijven in het MKB hebben behoefte aan technisch personeel?

De tekorten aan technisch personeel spelen hebben invloed op veel MKB’s. De grootste tekorten worden in de komende 5 jaar verwacht in de volgende industrieën:

  • Industriële elektrotechniek – 20%
  • Installatietechniek – 20%
  • Industriële automatisering – 18%

De verwachte tekorten maken het nu extra belangrijk om te investeren in goede wervingstechnieken voor technisch personeel.

Hoe pak je de werving en selectie van technisch personeel het best aan?

Laat deze cijfers je niet te veel ontmoedigen. Het is moeilijk om technisch personeel te vinden, maar zeker niet onmogelijk. Op deze manieren kun je het werven van technisch personeel het beste aanpakken:

Stel een sterke vacature op

Dit is waar het allemaal begint. Met een sterke vacature geef je een kandidaat alle benodigde informatie. Ook kun je deze overtuigen waarom die ene baan binnen jouw bedrijf de beste keuze is.

Een vacature is vaak de eerste indruk die iemand krijgt over de rol en een eerste indruk maak je immers maar één keer. Zorg er dus voor dat jouw vacature, zeker nu technisch personeel schaars is, opvalt.

Dit kun je doen door nét dat stapje verder te gaan. Zo kun je ook wat over de bedrijfscultuur vertellen of een voorbeeld delen van een project waar jullie als bedrijf recent aan hebben gewerkt.

Plaats personeelsadvertenties online

Je zou natuurlijk hopen dat, zodra de vacature op jullie eigen website staat, de sollicitanten je om de oren vliegen. Helaas is dat vaak niet het geval en kan het nogal lastig zijn om ervoor te zorgen dat de juiste kandidaten bij jouw vacature terecht komen.

Je kunt daarom een personeelsadvertentie plaatsen. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met waar de kandidaten waar jij naar op zoek bent zich online bevinden en naar een baan zoeken.

Werk samen met een uitzendbureau

Soms kunnen vacatures wel een jaar lang open staan. Het laatste wat je wilt is dat personeelstekorten jouw bedrijfs groei afremmen.

Uitzendbureaus kunnen hierbij helpen door het leveren van tijdelijke krachten. Dit heeft alleen ook zo zijn nadelen, omdat iemand maar tijdelijk bij jouw bedrijf werkt en het ook een investering is om iemand op te leiden binnen een bedrijf. De kosten voor het uitzendbureau komen hier ook nog eens bovenop.

Werken met een uitzendbureau kan wel een uitkomst bieden als je op korte termijn een extra kracht, eventueel met een specifieke achtergrond, nodig hebt. Dit kan te maken hebben met een bepaald project of als iemand om wat voor reden dan ook uit komt te vallen en vervanging nodig is.

Neem een recruiter aan

Het werven van personeel kan heel tijdrovend zijn. Zeker als je al op zoek bent naar nieuwe toevoegingen voor het team, is het soms erg onhandig dat een ander persoon binnen het bedrijf tijd moet besteden aan recruitment. Vooral het selecteren van kandidaten en het uitvoeren van sollicitatiegesprekken kost veel tijd.

Als je merkt dat het wervingsproces erg tijdrovend is en je er budget voor kunt vrijmaken, is het het zeker waard om na te denken over het aannemen van een recruiter.

Deze persoon kan de recruitment taken uit handen nemen en een voordeel is dat een in-house recruiter meer betrokken is bij de algehele bedrijfsvoering in tegenstelling tot een externe recruiter. Niemand kent immers de behoeftes van jouw organisatie zo goed als jouw eigen personeel.

Bied een leertraject of stage aan

Jong technisch personeel is erg schaars. Jongeren kiezen steeds minder vaak voor een technische opleiding en als zij dat doen is er vaak veel keuze voor een aansluitende baan.

Je wilt er dus vroeg bij zijn wat betreft deze jongeren. Een manier om dit aan te pakken is het aanbieden van een leertraject of stage.

Dit kan op eigen houtje, maar je kunt ook een technische school benaderen met de vraag of er een samenwerking aangegaan kan worden. Zo kan de school de stageplek communiceren naar studenten.

Bij het aanbieden van een leertraject of stage hoop je vervolgens dat de student (na het afronden van de opleiding) bij jouw bedrijf zal blijven.

Maak gebruik van een recruitment tool

Het kan erg lastig zijn om actief bezig te zijn met het handmatig selecteren van kandidaten. Zeker als je verschillende websites gebruikt voor het plaatsen van personeelsadvertenties.

Recruitment tools bieden hier een goede uitkomst. De mogelijkheid om verschillende databases tot je beschikking te hebben en kandidaten makkelijker te kunnen selecteren op 1 centraal platform helpt enorm veel tijd te besparen.

Hierdoor besparen gebruikers van het Recruit Robin platform tot wel 90% van de tijd die het normaal kost om goede kandidaten te vinden.

Hoe behoud je technisch personeel?

Als het je is gelukt om technisch personeel aan te nemen, wil je natuurlijk dat deze mensen jouw bedrijf nog een lange tijd blijven versterken. Personeel komt en gaat nou eenmaal, maar je hebt hier als werkgever wel degelijk invloed op Zowel positief als negatief.

De KVK heeft een lijst opgesteld met 20 manieren om personeel te binden aan je organisatie. Een aantal punten daaruit zijn:

  • Bied goede arbeidsvoorwaarden
  • Bied bijscholing
  • Luister naar je medewerkers

Denk na over welk van bovenstaande manieren van technisch personeel werven het beste bij jouw situatie past. Wij wensen je heel veel succes. Met het toepassen van deze tips vergroot je in ieder geval de kans op het vinden van technisch personeel in het MKB.

Gerelateerde blogs

Ontdek meer over workforce recruitment

Bekijk alle blogs