Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Hoe een sourcing routine jou helpt aan intakes met goede kandidaten

Profielfoto Stan
Stan Zeehandelaar
May 13, 2024
Hoe een sourcing routine jou helpt aan intakes met goede kandidaten

Wat is een sourcing routine en hoe pak je dit handig aan? We vertellen het je in dit artikel én je ontdekt hoe zo’n routine bijdraagt aan intakes met goede kandidaten.

Een efficiënte recruitmentprofessional maakt gebruik van een gestructureerde sourcing routine. Dit draagt namelijk bij aan intakes met goede kandidaten.

Wil je elke dag een intake? Dit is wat je daarvoor nodig hebt:

 • Een goede sourcing routine
 • De juiste communicatiekanalen
 • Berichten waarop je reactie krijgt

Hoe dit precies werkt, ontdek je in dit artikel én we geven je een handig voorbeeld dat je kunt gebruiken voor jouw volgende outreach. 

Wat bedoelen we precies met een sourcing routine? 

Elke dag een intake met een goede kandidaat begint bij elke dag een actie. Het ritme waarmee je kandidaten vindt en benadert, heeft namelijk veel invloed op het aantal keer dat je kandidaten spreekt én hoeveel moeite je daarvoor moet doen.

Een sourcing routine helpt daarbij. Bij zo’n routine houdt je iedere werkdag dezelfde structuur aan wanneer je aan de slag gaat met sourcen. Dit geeft je overzicht en regelmaat waardoor je doelgericht op zoek gaat naar talent. 

{{custom-cta}}

Elke dag een intake met de juiste sourcing routine

Om uit te zoeken wat de juiste sourcing routine is voor het vinden van goede kandidaten hebben we tien recruiters geïnterviewd die bijna elke dag een intake plannen. We vroegen hen naar hun routine. Dit is hoe zij het doen:

 • Start je dag met recruitment software zoals die van Robin. Hierdoor vind je makkelijker én sneller kandidaten. 
 • Benader talent op de volgende momenten:
  • ‘s Ochtends tussen 07:30 en 09:00 uur
  • Na de lunch, rond 13.00 uur 
  • Aan het einde van je werkdag, tussen 16.00 en 18.00
 • Doe dit elke dag, zo ben jij altijd de eerste die kandidaten vindt én benadert 
 • Volg contactpogingen minstens twee of drie keer op 

Nog een tip: zet je e-mailnotificaties aan. Zo word je bij Robin bijvoorbeeld herinnerd om je routine te starten met een overzicht van nieuwe kandidaten. Hartstikke handig! 

Gebruik deze communicatiekanalen voor contact met goede kandidaten

Heb je een duidelijke sourcing routine voor jezelf opgesteld, dan wordt het tijd voor de volgende stap: in contact komen met je doelgroep. Dit is sterk afhankelijk van het communicatiekanaal, de timing, jouw tone of voice en natuurlijk de inhoud van je berichten. 

De meeste kandidaten geven nog steeds voorkeur aan telefonisch contact. Zo wordt het namelijk voor de kandidaat sneller duidelijk wat je voor hen kan betekenen. Ook bevestigt jouw belletje dat je interesse hebt in de kandidaat. Je kunt daarom niet vaak genoeg bellen. 

Na bellen is WhatsApp het meest effectief. De populariteit van e-mail neemt af, maar wordt toch nog door veel kandidaten gebruikt. Vergeet deze dus ook niet in je reeks met communicatiekanalen. Onthoud wel dat de reactietijd een stuk lager is dan bij WhatsApp. 

Met deze tips krijg je reactie van goede kandidaten

Heb jij een goede kandidaat gebeld, maar krijg je deze niet te pakken? Geen zorgen. Hieronder delen we vijf handige tips waarmee jij een bericht maakt waar kandidaten op reageren. 

1. Volg belletjes op met WhatsApp

Krijg je iemand niet te pakken? Volg je contactpoging dan op met een WhatsApp-bericht. Dit kan eenvoudig via Robin en maakt de drempel om te reageren lager. Daarbij creëer je zo sneller betrokkenheid

2. Communiceer duidelijk en direct

Kandidaten op CV databases zijn vaak praktisch ingesteld. Communiceer daarom direct en duidelijk. Maak kenbaar voor welke functie/taken je iemand zoekt. Kandidaten willen namelijk weten wat er van hem of haar verwacht wordt én natuurlijk of hij/zij ook aan die verwachting kan voldoen. Duidelijke communicatie helpt hierbij.

3. Geef de locatie op

Niet iedere kandidaat heeft een rijbewijs of auto tot zijn of haar beschikking. Reistijd kan daarom erg verschillen. Door in je bericht aan te geven om welke locatie het gaat, is het voor kandidaten direct duidelijk of deze functie haalbaar is voor hen. 

4. Wees transparant over salarisverwachtingen

Veel recruitment professionals blijven dit spannend vinden. Maar als je reactie wilt, is het belangrijk om transparant en concreet te zijn over het salaris van de functie. Zo blijkt uit onderzoek dat 78% van de kandidaten minder snel reageert als er geen salaris in de vacature staat.  

5. Vermijd marketingtaal

Naast de inhoud van je bericht is de tone of voice net zo belangrijk. Gebruik daarom een vriendelijke en uitnodigende toon. En bovenal: vermijd jargon en marketingtaal. Kandidaten knappen hier snel op af, waardoor reactie uitblijft. 

Gebruik deze vijf tips voor het schrijven van (opvolg)berichten om reactie te krijgen van goede kandidaten. Maak je gebruik van Robin, dan is het versturen van deze berichten zo gepiept.  

Gebruik dit voorbeeld voor outreach naar jouw kandidaat

Heb jij bovenstaande tips gelezen, maar kun je nog wat hulp gebruiken bij het opstellen van een (opvolg)bericht naar kandidaten? Hieronder hebben we een template voor je gemaakt. Deze kun je eenvoudig aanpassen per vacature en bevat alle vijf tips. 

Hallo {voornaam},

Wat vind je van de vacature voor {NameVacature} in {Locatie}?

Op basis van jouw ervaring als {laatsteErvaring} pas je goed bij de functie. Het salaris loopt op tot € XXX.

Ik heb je al even gebeld met mijn 06-nummer. Wanneer mag ik je daarvoor terugbellen?

Groet,
{recruiterVolledigeNaam}

Van sourcing routine naar intakes met goede kandidaten

Elke dag een intake begint met een goede routine. Start je dag met sourcing en nieuwe kandidaten die je kunt bellen. In (opvolg)berichten vertel je direct waarmee je kandidaten gaat helpen. Zo plan jij voortaan intakes in als een speer. 

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Met Robin heb je voortaan drie keer meer gesprekken waardoor jij sneller jouw perfecte kandidaat vindt.

Maak Robin onderdeel van jouw sourcing routine

Met Robin heb je voortaan drie keer meer gesprekken waardoor jij sneller jouw perfecte kandidaat vindt.

Maak Robin onderdeel van jouw sourcing routine

Met Robin heb je voortaan drie keer meer gesprekken waardoor jij sneller jouw perfecte kandidaat vindt.