Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

11 tips: laat personeelstekorten jouw groei niet in de weg staan

Profielfoto Stan
Stan Zeehandelaar
January 31, 2024

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: veel werkgevers hebben op het moment last van personeelstekorten. En met alle gevolgen van dien. Hierdoor kan er bijvoorbeeld meer druk komen te liggen op huidige werknemers Dit kan ten koste gaan van de resultaten van het gehele team. Personeelstekorten kunnen er ook voor zorgen dat jouw bedrijf minder hard kan groeien dan je voor ogen had. Heel vervelend dus. Gelukkig hebben wij een aantal tips voor jou om ervoor te zorgen dat een tekort aan personeel jouw groei niet in de weg staat.

Waardoor is er zo’n groot personeelstekort?

Het einde van de grootschalige personeelstekorten is nog niet in zicht. Bedrijven zullen creatiever moeten zijn om succesvol personeel te werven. Maar waar komen deze personeelstekorten eigenlijk vandaan?

Er zijn verschillende oorzaken voor de huidige personeelstekorten:

 • Vergrijzing
 • Deeltijdwerken
 • Toenemend aantal flexwerkers
 • Gevolgen van de coronacrisis
 • Zwakke arbeidsproductiviteitsgroei
 • Huidige verdeling van mensen over bedrijfstakken

Deze combinatie van factoren maakt het een grote uitdaging om openstaande vacatures te vullen. Daarbij is het ook nog eens lastig om huidig personeel te behouden, vanwege de concurrentie op de arbeidsmarkt.

Door de uiteenlopendheid van oorzaken van het probleem zijn er weinig sectoren die hier geen last van hebben. Wel zijn er specifieke sectoren waarop het personeelstekort een grotere impact heeft.

Waar in het MKB landschap is het grootste personeelstekort?

Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat 6 op de 10 ondernemers uit het MKB momenteel op zoek zijn naar personeel. Ruim 4 op de 5 hebben moeite om nieuwe medewerkers te vinden.

Volgens het CBS ervaren de volgende sectoren de meeste belemmeringen:

 • Horeca
 • Verhuur en overige zakelijke diensten
 • Vervoer en opslag
 • Specialistische zakelijke diensten
 • Informatie en communicatie

In de horeca zie je zelfs extreme voorbeelden als bedrijven die niet meer 7 dagen per week open kunnen of hun openingstijden moeten aanpassen. Allemaal als gevolg van het personeelstekort.

Waarom sneller personeel vinden belangrijk is voor bedrijven die willen groeien

Personeelstekorten hebben, logischerwijs, een negatieve invloed op de groei van een bedrijf. Het aantal bedrijven dat een tekort aan personeel als rem op de groei ervaart bevindt zich op een recordniveau van 44%.

Hoe minder werknemers, hoe minder werk er aangenomen kan worden. Hierdoor blijven groei en omzet achter. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt als ondernemer.

Daarom is het extreem belangrijk om sneller personeel te kunnen vinden. Op het moment dat je een nieuwe werknemer aanneemt moet die persoon namelijk ook nog ingewerkt worden.

Je zult dus eerst tijd en energie in een nieuwe medewerker moeten investeren, voordat zij effectief bij kunnen dragen aan de groei van jouw bedrijf.

Hieronder een aantal handige tips om personeelstekorten zo snel mogelijk op te lossen en door te kunnen groeien.

11 tips om personeelstekorten op te lossen in het MKB

1. Werk wanneer nodig met freelancers

Freelancers zijn zelfstandigen die tijdelijke opdrachten aannemen binnen hun expertiseveld. Bedrijven kiezen er steeds vaker voor om freelancers in te huren bij personeelstekorten, omdat zij flexibel inzetbaar zijn.

Werken met freelancers kan ideaal zijn als er niet genoeg werk is voor een permanente functie, maar je wel iemand nodig hebt vanuit een bepaald vakgebied.

Ook zijn er administratieve voordelen voor werkgevers. Zo hoef je geen loonbelasting, vakantiegeld en verzekeringen te betalen. De freelancer zal deze kosten zelf in de prijs verwerken.

Het is wel belangrijk om een duidelijke samenwerkingsovereenkomst op te stellen. Zo weten beide partijen precies wat zij van elkaar kunnen verwachten.

2. School je huidige medewerkers bij of om

Een andere manier om open vacatures te vullen is middels interne werving Dit is het openzetten van vacatures voor mensen uit je eigen organisatie. Kandidaten met de mogelijkheid om door te groeien blijken een stuk loyaler

Een nadeel hieraan is wel dat er weer een ander gat binnen de organisatie ontstaat. Dit kun je oplossen door middel van talent mapping.

3. Zet medewerkers in als ambassadeurs

Door middel van een referral recruitment strategie kun je medewerkers inzetten als ambassadeurs van jouw bedrijf. Zij helpen om via hun eigen netwerk nieuwe kandidaten te zoeken, eventueel tegen beloning.

Referral recruitment komt voornamelijk voor bij wat grotere bedrijven, maar het kan net zo effectief zijn voor kleine bedrijven. Bij kleine bedrijven is het uitdenken van een uitgebreide strategie echter vaak niet nodig.

Kandidaten die via deze manier van recruitment starten blijven vaak langer in dienst en werknemers voelen zich meer betrokken bij het bedrijf.

4. Bied een traineeship of stageplek aan

Een traineeship of stage is een heel effectieve manier om vooral jong talent te werven voor jouw bedrijf. Hierdoor ontstaat een laagdrempelige mogelijkheid om in te stromen in een organisatie.

Als het een goede match blijkt te zijn is de kans groot dat de trainee of stagiair(e) er wilt blijven werken. Of terugkomt als medewerker, na het afronden van de studie.

5. Investeer in het behoud van huidige medewerkers

1 op de 4 werknemers wil binnen nu en twee jaar een andere baan. Deze snelle doorloop is een groot probleem voor werkgevers. Het laatste wat je wilt als bedrijf met openstaande vacatures is het kwijtraken van huidig personeel.

Het is daarom belangrijk om ook te investeren in het behoud van jouw huidige medewerkers. Een aantal manieren waarop je dit kunt doen zijn:

 • Nieuwe medewerkers goed inwerken
 • Luisteren naar de ideeën van medewerkers
 • Goede arbeidsvoorwaarden aanbieden
 • Creative secundaire arbeidsvoorwaarden overwegen

6. Stel een strategische personeelsplanning op

Door middel van een strategische personeelsplanning breng je de toekomstige personeelsuitdagingen in kaart én kun je personeel effectiever inzetten om jouw bedrijfsdoelen te realiseren.

Een strategische personeelsplanning bestaat onder andere uit een analyse over de huidige personeelsplanning, veranderingen in de toekomst en een plan van aanpak.

Door het creëren van een talent map heb je een overzicht van welke talenten je in huis hebt en hoe je hun capabiliteiten verder kunt ontwikkelen.

Zo maak je goed onderbouwde beslissingen binnen het HR-proces. Ook draagt het bij aan een soepeler recruitmentproces.

7. Intensiever werven: zet meerdere wervingskanalen in

De beste manier om je kansen op het vinden van personeel te vergroten is door ze te spreiden. Zet meerdere wervingskanalen in, in plaats van je te focussen op 1 manier van werven. Een paar wervingskanalen die je samen zou kunnen inzetten zijn:

 • Referral recruitment
 • Jobsites
 • Recruitment tools
 • Sociale media kanalen

Zo ben je niet afhankelijk van slechts 1 middel en is de kans groter dat je sneller nieuw talent vindt.

Zorg voor een overzichtelijke workflow binnen het team om zo de sollicitaties vanuit verschillende kanalen effectief te verwerken.

8. Bied meer dan alleen fulltime contracten

Niet iedereen die naar werk zoekt wil ook meteen fulltime aan de slag. Zo’n 8% van alle werknemers wil juist minder werken.

Door het aanbieden van kleinere contracten kun je jouw vacature voorleggen aan nieuwe doelgroepen en de kansen op het vullen van de vacature vergroten.

Denk hierbij aan ZZP’ers die naast hun eigen bedrijf 2 dagen in loondienst willen werken. Of ouders met zorg voor kinderen. Zij werken waarschijnlijk liever een dagje minder per week.

9. Werf ook medewerkers in het buitenland

Als het niet lukt om personeel in Nederland te vinden door de krapte op de arbeidsmarkt, kun je ook overwegen om nieuwe medewerkers te werven in het buitenland.

Er zijn een aantal wetten en regels waar je rekening mee moet houden. Daardoor kost werven in het buitenland vaak meer tijd en administratief werk. Doordat je je talentpool significant vergroot kun je wel sneller je personeelstekorten tackelen.

In dit proces speelt het een grote rol of iemand vanuit het eigen land kan blijven werken of moet emigreren naar Nederland

Bij emigratie komen meer dingen kijken en is vooral ondersteuning vanuit de werkgever bij bijvoorbeeld het vinden van accommodatie belangrijk.

10. Zorg dat je je pre-boarding op orde hebt

Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwe medewerker gevonden en de startdatum is bepaald. Nu begint de pre-boarding fase. Dit is de periode van het moment van aannemen tot en met de eerste werkdag.

Het is belangrijk om in deze fase al stappen te ondernemen, zodat jouw nieuwe medewerker een goede start kan maken.

Je kunt alvast zorgen voor een kennismaking met collega’s en als leuk extraatje een welkomstcadeau opsturen. Zo voelt de nieuwe medewerker zich sneller verbonden met de organisatie en het team.

11. Gebruik Recruit Robin om sneller en efficiënter werknemers te vinden

Het vinden van geschikt personeel kan een stressvol proces zijn. Gelukkig hoef je dat niet altijd helemaal alleen te doen. Er zijn tools beschikbaar die het proces deels kunnen automatiseren en stukken soepeler laten verlopen.

Recruit Robin is een sourcing tool ontwikkeld voor MKB’s en recruiters. Met behulp van A.I. vindt de tool de meest relevant kandidaten voor iedere vacature in iedere branche.

Met de tool van Recruit Robin houd jij meer tijd over om je op de groei van jouw bedrijf te kunnen richten door het automatiseren van het recruitmentproces.

Ook krijg je centraal toegang tot kandidaten uit CV-databases als Jobbird, Nationale Vacaturebank, DeBanenSite, Techniekwerkt, Werk.nl en Intermediair, en meer.

Personeelstekorten hoeven de groei van jouw bedrijf niet in de weg te staan

Personeelstekorten zorgen voor veel stress bij ondernemers. Je hebt grootse plannen en wil deze graag snel uitvoeren, maar daar heb je wel personeel voor nodig.

Zorg ervoor dat personeelstekorten de groei van jouw bedrijf niet in de weg staan door:

 • Innovatief te zijn met de manier waarop je bezig bent met recruitment
 • De juiste aandacht te geven aan huidige werknemers om er voor te zorgen dat ze bij jouw organisatie blijven
 • Breder te kijken dan de traditionele manieren van werving

Zo vergroot je de kans dat je alsnog een nieuw talent vindt om jouw team te versterken en kun jij blijven groeien met jouw bedrijf. Wij hopen dat deze 11 tips je hierbij een zetje in de juiste richting kunnen geven.

De #1 recruitment software

Met Robin werf je nóg sneller, beter en efficiënter