Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Zoek jij logistiek personeel? Zo vind je makkelijk meer logistiek medewerkers

May 13, 2024
Zoek jij logistiek personeel? Zo vind je makkelijk meer logistiek medewerkers

In dit artikel delen we een aantal handige tips om makkelijk meer logistiek medewerkers te vinden.

Logistiek personeel is onmisbaar wanneer we het hebben over de supply chain en de doorstroom van producten. Sinds een aantal jaren ziet deze sector ook flink wat tekorten in personeel. 

Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is om logistiek personeel te vinden. We delen een aantal handige tips om hen makkelijker te vinden, te bereiken en voor je te winnen.

Waarom logistiek personeel vinden een uitdaging kan zijn

In 2023 waren er 398.900 banen in de sector Transport & Logistiek, wat neerkomt op 5% van alle banen in Nederland. Sinds 2021 heerst er al flinke krapte op de logistiek arbeidsmarkt, mede door de boost die de sector kreeg met corona en de personeelstekorten die daarvoor al bestonden.

In de afgelopen drie jaar zijn de werkzaamheden in de logistiek veranderd. Er is meer behoefte ontstaan om sneller te schakelen om groeikansen te benutten. Hierdoor is de vraag naar personeel met specifieke vaardigheden en competenties toegenomen. En dat is nu juist een uitdaging wanneer je op zoek bent naar logistiek personeel.

Laten we eens kijken naar de doelgroep, waar je het beste logistiek talent kunt vinden en hoe je hen benadert.

Hoe ziet de doelgroep ‘logistiek medewerkers’ eruit? 

Om de juiste mensen te vinden, is het belangrijk om je doelgroep zo goed mogelijk te kennen en te begrijpen. Wie vallen er onder logistiek medewerkers? Wist je dat logistiek medewerkers te vinden zijn onder veel verschillende functietitels?

De meest voorkomende functies zijn: logistiek medewerker, magazijnmedewerker, orderpicker, heftruckchauffeur, expeditiemedewerker en chauffeur. Ze zijn werkzaam op diverse locaties, zoals magazijnen, fabrieken en distributiecentra.

Logistiek medewerkers werken over het algemeen op een vaste locatie, met uitzondering van chauffeurs van vrachtwagens en bestelwagens.

Waar kun je logistiek personeel vinden? 

Maandelijks schrijven zich ongeveer 7.000 logistiek medewerkers in bij verschillende databases. Maar in welke database vind je het meeste logistiek talent?

Top databases om logistiek talent te vinden

Op Indeed, Werk.nl en LinkedIn vind je de meeste logistiek medewerkers die actief op zoek zijn naar een baan. Maar met toegang tot databases van Monsterboard, DeBanenSite, Nationale Vacaturebank, Jobbird en Uitzendbureau kun je kandidaten eenvoudiger bereiken dankzij de contactgegevens op deze platforms. 

Effectief adverteren op vacaturesites 

Succeskansen vergroten? Dan kun je er ook voor kiezen om personeelsadvertenties te plaatsen. Er zijn een aantal vacaturesites die meer kans bieden op het vinden van personeel  in de logistiek: 

  • Indeed
  • De Nationale Vacaturebank
  • Monsterboard
  • Logistiek.nl 

Daarnaast zijn Facebook en Instagram ook effectieve en kostenefficiënte platforms om je vacatures onder de aandacht te brengen. Social media biedt als extra voordeel dat je hiermee ook passieve kandidaten kunt aanspreken. Dit zijn kandidaten die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar mogelijk wel interesse hebben om over te stappen.

Ook LinkedIn biedt advertentiemogelijkheden, maar de investering ligt een stuk hoger in vergelijking met Facebook en Instagram. Het voordeel van LinkedIn is daarentegen wel dat je unieke targetingopties hebt en dat mensen het platform voornamelijk gebruiken voor werk. 

Uitzendbureaus als antwoord op een wisselende vraag 

Het komt vaak voor dat logistiek medewerkers niet het hele jaar door nodig zijn. De sector en doelgroep zijn goed bekend bij verschillende uitzendbureaus. Je hebt de keuze om samen te werken met grote partijen zoals Adecco, of met niche spelers die zich richten op logistiek.

Uitzendbureaus met een focus op logistiek zijn bijvoorbeeld Wolfram Chain, Logistique, Logistiek24, techniekenlogistiek.nl, Jobtrans en BEST Chauffeurs. Waar deze uitzendbureaus sterk zijn in alle type logistiek medewerkers, richten de laatste twee bedrijven zich voornamelijk op professionals in transport, met name vrachtwagenchauffeurs.

{{custom-cta}}

6 tips om logistiek personeel aan te spreken

Wanneer je de juiste profielen weet te bereiken, is het belangrijk dat je een positieve indruk achterlaat. Dit komt ten goede aan je employer brand en verhoogt de kans op een wederzijdse match

1. Communiceer praktisch en to-the-point

Logistiek medewerkers waarderen directe en duidelijke communicatie. Zorg ervoor dat je vacaturetekst concreet en begrijpelijk is, zonder onnodige details of complex jargon. Richt je op wat echt belangrijk is voor de functie en wat de kandidaat kan verwachten.

2. Toon waardering en respect 

Toon waardering voor het harde werk en de vaardigheden die nodig zijn in de logistiek. Benadruk hoe essentieel de rol van logistiek medewerkers is voor het succes van de organisatie, en dat hun bijdrage wordt erkend en gewaardeerd.

3. Gebruik een enthousiaste en positieve toon

Zorg ervoor dat je motiveert en wees enthousiast om de dynamische aard van de logistiek sector over te brengen. Laat zien dat je bedrijf een stimulerende en ondersteunende werkomgeving biedt waarin medewerkers kunnen groeien en hun carrière kunnen ontwikkelen.

Hiermee verhoog je niet alleen de kans dat je de vacature kunt invullen, maar kun je ook medewerkers aan je binden voor de langere termijn

4. Wees inclusief en uitnodigend 

Zorg ervoor dat je toon toegankelijk en vriendelijk is. Je wilt een gevoel van teamgeest overbrengen. Het is belangrijk dat potentiële kandidaten zich welkom voelen en zich kunnen voorstellen deel uit te maken van je team.

5. Wees actiegericht

Sluit je advertentie af met een duidelijke call-to-action. Vertel kandidaten precies wat ze moeten doen om te solliciteren en maak het proces zo eenvoudig mogelijk. Denk hierbij aan het vermelden van een specifiek e-mailadres, telefoonnummer of een directe link naar het sollicitatieformulier.

Wil je nog een stap verder gaan? Maak het dan makkelijk om via de mobiele telefoon te solliciteren of om met één klik via LinkedIn te reageren op een functie bij interesse.

6. Zorg voor authenticiteit 

Wees eerlijk en transparant over de werkomstandigheden, verwachtingen en de bedrijfscultuur. Authentieke communicatie bouwt vertrouwen op en trekt kandidaten aan die goed bij de organisatie passen. Daarnaast zorgt authenticiteit voor herkenbaarheid en versterkt het je employer brand.

Zo kun je logistiek personeel het beste bereiken

Wil je je kansen vergroten om in contact te komen met logistiek medewerkers? Houd er dan rekening mee dat ze vaak in ploegendienst werken, waardoor ze op wisselende tijden bereikbaar zijn.

Ploegen starten vaak om 06:00 of 07:00 uur, om 15:00 of 16:00 uur, of 's avonds na 23:00 uur. Ze zijn gewend om op onregelmatige tijden te werken en hebben hun leven daarop ingericht.

Hierdoor zijn ze vaker overdag bereikbaar, maar je kunt ze ook later in de avond nog prima bereiken. Het wordt steeds gebruikelijker om contact te onderhouden via WhatsApp wanneer het over een nieuwe baan gaat. Het voordeel hiervan is dat het moment van versturen minder relevant is.

Wil je de reactiesnelheid verhogen? Houd dan rekening met de werktijden of lunchpauzes.

Makkelijker logistiek medewerkers vinden met tools

Bovenstaande tips helpen je om logistiek medewerkers te vinden en te benaderen, maar dat kan erg tijdrovend zijn als je het handmatig doet. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer recruitment tools die je helpen slimmer mensen te vinden. 

Eenvoudig kandidaten vinden in CV databases

Wil je makkelijk meerdere kandidaten vinden en benaderen? Dan kun je kandidaten zoeken en benaderen via Indeed en Werk.nl.

Wil je in één keer toegang tot 12 verschillende jobsites en sneller kandidaten vinden? Dan kan een tool zoals Robin je helpen. Met Robin vind je direct de juiste kandidaten vanuit je vacaturetekst of zoekopdracht, en bepaal je zelf wie je benadert.

Heb je een profiel gevonden dat je aanspreekt? Dan kun je kandidaten direct benaderen via Robin, vanuit meerdere communicatiekanalen. Ook ontvang je notificaties wanneer er nieuwe kandidaten beschikbaar zijn die aan je zoekopdracht of vacature voldoen. Makkelijker kan het bijna niet.

”Zonder uitzondering is ieder van onze recruiters beter in het zoeken van kandidaten wanneer ze gebruik maken van Robin.” - Olfertjan Niemeijer, Managing Consultant, Independent Recruiters 

Sneller advertenties plaatsen op vacaturesites en social media

Het is een tijdrovende klus om je vacatures op verschillende sites onder de aandacht te brengen. Tools zoals MrWork, Booston en VONQ kunnen je helpen met het automatiseren van dit hele proces.

Je bepaalt zelf de targeting en het budget, en deze recruitment marketing tools doen de rest. Met slechts een paar klikken staan je vacatures op verschillende jobsites en sociale media kanalen.

Vind en benader logistiek kandidaten vanuit 1 plek

Heb je moeite met het vinden van logistiek personeel of ben je benieuwd hoe je efficiënter nieuwe logistiek medewerkers kunt vinden?

Met Robin krijg je in één keer toegang tot vacaturesites van groot tot klein. Zo bieden we gelijke kansen voor iedereen, inclusief werkers in logistiek sectoren. Goed om te weten is dat je alleen betaalt bij een daadwerkelijk intakegesprek.

Wil je meer weten over hoe het werkt en kandidaten vanuit 1 plek benaderen? We geven je graag een gratis 30-minuten demo van het platform.

Vind efficiënter nieuwe logistiek medewerkers

Met Robin krijg je in één keer toegang tot vacaturesites van groot tot klein. Zo bieden we gelijke kansen voor iedereen, inclusief werkers in logistiek sectoren.

Vind efficiënter nieuwe logistiek medewerkers

Met Robin krijg je in één keer toegang tot vacaturesites van groot tot klein. Zo bieden we gelijke kansen voor iedereen, inclusief werkers in logistiek sectoren.