Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Sneller personeel aantrekken op een krappe arbeidsmarkt; zo doe je het in 2024

Profielfoto Stan
Stan Zeehandelaar
January 31, 2024

2023 staat voor de deur en de arbeidsmarkt kampt nog steeds met een enorme krapte. In het derde kwartaal van 2022 is de arbeidsmarkt na 7 kwartalen van toenemende spanning eindelijk iets minder krap geworden. Er staan nu 121 vacatures per 100 werkzoekenden open, meldt het CBS. Hoe is deze krappe arbeidsmarkt ontstaan en wat zijn de gevolgen voor jouw bedrijf? Wij leggen het je haarfijn uit in dit artikel, en vertellen je ook nog eens welke concrete stappen jij kan nemen om je openstaande vacatures te vervullen.

Wat is een krappe arbeidsmarkt, hoe ontstaat die, en wat zijn de gevolgen?

Ruime versus krappe arbeidsmarkt

Op iedere markt maakt de balans tussen de vraag en het aanbod veel uit. Dit geldt dus ook voor de arbeidsmarkt. Wanneer er meer aanbod dan vraag op de markt van personeel is, dan noemen wij dit een ruime arbeidsmarkt.

De definitie van een krappe arbeidsmarkt is precies het tegenovergestelde. In die schaarsteverhouding is de vraag naar arbeid groter dan het aanbod van arbeid.

Hoe ontstaat een krappe arbeidsmarkt?

Er zijn een aantal redenen aan te wijzen voor het ontstaan van een krappe arbeidsmarkt:

  • Hoogconjunctuur, ofwel een goed lopende economie met veel vraag naar goederen en diensten.
  • Demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing en ontgroening, wat zorgt voor een grotere uitstroom en een kleinere instroming van personen op de arbeidsmarkt.
  • Een groot aantal aan flex- en deeltijdwerkers.

Vooral de demografische ontwikkelingen oefenen sterk invloed uit op de arbeidsmarkt. Zo zullen in 2032, 1 op de 5 mensen op pensioenleeftijd zitten volgens het CBS.

Wat zijn de gevolgen voor jouw bedrijf?

Wat de gevolgen voor jouw bedrijf en personeel zijn is overigens sterk afhankelijk van de branche waarin jij opereert. Ruim een derde van de ondernemers (36%) ervaart door het doorgaande tekort aan personeel dat de werkdruk onder het personeel is toegenomen.

Ruim 16% van de ondernemers ervaarde in het derde kwartaal van 2022 een stijging in arbeidskosten als gevolg van het personeelstekort. Dit heeft onder andere te maken met de hogere werkdruk en de sterkere onderhandelingspositie van de werknemer.

Het komt erop neer dat het tekort van personeel pijn doet voor zowel werkgevers als werknemers.

Waarom is er zo’n groot personeelstekort sinds 2022?

Op de krappe arbeidsmarkt van 2022 spreken we echt van een uitzonderlijke situatie. Veel banen werden in de onzekere corona tijd geschrapt. Er was nu eenmaal geen vooruitzicht of de winkels en horeca binnen een bepaalde tijd weer open konden gaan.

Daarnaast werd in het begin van de coronacrisis door sommigen een recessie verwacht, wat de vraag naar producten en diensten in bijna alle sectoren zou raken.

In dezelfde periode kwamen flitsbezorgdiensten als paddenstoelen uit de grond, trokken mensen uit de horeca naar beroepen met betere arbeidsvoorwaarden, bleven instabiele bedrijven met veel personeel overeind door subsidies, en vonden er nog veel andere verschuivingen plaats op de arbeidsmarkt.

Daarbovenop is het verzuimpercentage voor het eerst in 20 jaar boven de 5%, dit is met name veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten.

Het valt op dat juist in de sectoren die imagoschade door personeelstekorten hebben ondervonden door de COVID-19 crisis, zoals de zorg en de horeca, het verzuim ver boven het gemiddelde ligt.

Het aantrekken van personeel: hoe je aan medewerkers komt

De manier waarop we personeel werven is compleet getransformeerd sinds de komst van social media. Het plaatsen van vacatureadvertenties is tegenwoordig simpelweg niet meer voldoende om aan talent te komen.

Werving vereist tegenwoordig een wat meer proactieve inzet. Wij leggen je uit welke wervingsmethodes er zijn en behandelen de voordelen en nadelen per methode.

De verschillende soorten wervingsmethodes op een rijtje

Personeelswerving via social media

Of we nu praten over adverteren of posten via sociale media. Het is mogelijk via kanalen als Instagram, Twitter, Facebook, Youtube, TikTok en veel andere (opkomende) sociale media.

We hebben al eens eerder een uitgebreid artikel geschreven over werving via sociale media. Het is echt sterk afhankelijk van je beoogde doelgroep via welk platform je zichtbaar wilt zijn voor je doelgroep.

Stel, het product of dienst dat je aanbiedt ligt in het interessegebied van een oudere leeftijdsklasse, maar je bent juist op zoek naar jonger personeel in de leeftijdsklasse dat veel actiever is op TikTok. Overweeg eens om van jouw TikTok account een employer branding account te maken.

Post beelden die een kijkje achter de schermen van jouw bedrijf geven, zodat latent én actief werkzoekenden een eerste indruk kunnen krijgen van jouw werkcultuur. Denk aan de bedrijfsuitjes en informele video’s waaruit de bedrijfscultuur naar voren komt.

Personeel zoeken via LinkedIn

LinkedIn valt eigenlijk ook onder sociale media, maar hierop ga je toch echt heel anders te werk. Op geen enkel ander social medium kan je zo uitgebreid sourcen naar potentiële kandidaten. Met meer dan 5 miljoen Nederlandse gebruikers heb je een aardig deel van de arbeidsmarkt in het vizier, maar niet iedereen.

Recruitment tools als Recruit Robin

In een eerder artikel zijn we al eens diep in de recruitment tools gedoken. Recruitment tools maken het makkelijker om vacatures te promoten en gevuld te krijgen. Daarnaast helpen de tools om taken te versimpelen en in sommige gevallen te automatiseren.

Dit doen ze door het recruitmentproces te stroomlijnen en te versnellen en de coördinatie van recruitment taken te faciliteren. Onze favoriete recruitment tools zijn:

  • Indeed
  • Recruitee
  • Recruit Robin (natuurlijk)
  • LinkedIn Recruiter

Gedrukte media

Tegenwoordig worden online reclames vaak zowel letterlijk als figuurlijk weggefilterd door de consument. Reden daarvoor is dat consumenten deze uitingen simpelweg makkelijker negeren, en omdat een aanzienlijk (met name jonger) publiek gebruik maakt van adblockers.

Het voordeel van gedrukte media dat lokaal wordt opgehangen, is dat mensen herhaaldelijk in contact worden gebracht met de boodschap op dezelfde plek. Dit zet mensen meer aan het denken, zeker als het bedrijf ook lokaal gevestigd is.

Zit je te denken aan een grootschalige abri campagne? Dan zit je per week al te denken aan kosten van minstens €125.000. Voor veruit de meeste bedrijven is dit onbetaalbaar, niet nodig en lang niet zo effectief als andere wervingsmethoden.

Het goedkopere alternatief voor gedrukte media zijn de vrije plakzuilen. Deze plakzuilen zijn te bekijken via de website van je lokale gemeente. Niet alleen krijg je met deze posters aandacht voor je openstaande vacature, je maakt er ook nog eens reclame voor je bedrijf.

Bedrijfswebsite

Begin met een goede basis. Een kwalitatief hoogstaande bedrijfswebsite met een duidelijke omschrijving van de cultuur, missie en visie op de ‘over ons’ pagina kan dus niet ontbreken.

Daarnaast is de ‘werken bij’ pagina uiteraard ook erg belangrijk. Zorg hier voor een goede sfeerimpressie van collega’s door foto’s met beschrijving te plaatsen van elk huidig teamlid.

Online vacaturebanken

In Nederland alleen al zijn er meer dan 65 vacaturebanken. Een hele hoop dus! Je zult onmogelijk elke vacaturebank individueel kunnen doorspitten op zoek naar jouw ideale kandidaat.

Hint: via Recruit Robin doorzoek je de 10 grootste vacaturebanken tegelijkertijd

Wel handig: er zijn aparte vacaturebanken per sector. Van onderwijs en zorg, tot finance en IT. Erg praktisch als je in een bepaalde niche wilt sourcen naar jouw toekomstige sollicitant.

Banenbeurzen

Er zijn talloze verschillende banenbeurzen waar je direct in contact kan komen met actief werkzoekenden. Dat zijn de plekken waar je wederzijds een goede eerste indruk kan krijgen en de tijd kan nemen om de behoeftes van beide kanten tegen elkaar af te wegen.

Stel je bent op zoek naar junior talent; ga eens naar een carrièrebeurs om met het nieuwste talent van de arbeidsmarkt het gesprek aan te gaan.

Bedenk dat deze groep soms nog zoekende is naar de carrière die zij nog willen afleggen. Als jij als werkgever veel interne ontwikkelingsmogelijkheden biedt, dan is dit de ideale plek om dat te communiceren. Dit soort campusrecruitment helpt jou jong talent te binden aan je organisatie.

Vacature zoekmachine

Zoekmachines zoeken door vacaturebanken en verzamelen deze allemaal in een grote verzamelbank. Wanneer je een rol zoekt in deze zoekmachines, dan komen er enkel vacatures naar boven, wat het veel makkelijker maakt om je te oriënteren op openstaande posities.

Voorbeelden van vacature zoekmachines zijn:

Hou er wel rekening bij met het plaatsen van je vacature, dat die op basis van SEO en xml code goed te doorlezen is. Zo eindig je hoger in de vacature zoekmachine en dit maakt het makkelijker het te concurreren met andere vacatures.

Interne werving

Wanneer je een vacature openzet voor mensen uit je eigen organisatie, dan noemen we dit interne werving. Nadeel hiervan is wel dat je een gat binnen je bedrijf opvult met een ander gat dat ontstaat.

Ook is er een risico op wrijving of wrok in je team als verschillende interne kandidaten het tegen elkaar opnemen.

Naast dat nadeel zitten er wel een heleboel voordelen aan. Kandidaten die kunnen doorgroeien binnen je organisatie zijn notabene een stuk loyaler, zijn bekend met de organisatiecultuur en hebben dus veel minder tijd nodig om ingewerkt te worden.

Externe werving

In tegenstelling tot interne werving, focus je je als organisatie bij externe werving op kandidaten buiten je organisatie. Het is een heel andere route dan wanneer je intern gaat werven, maar zorgt wel veel voordelen:

  • Bij het werving- en selectieproces verzamel je data en krijg je een beeld van de huidige arbeidsmarkt. Dit helpt je om jecandidate personaen recruitment bij te stellen.
  • Je creëert de kans om nieuw talent in te laten stromen en je organisatie te laten groeien.
  • Een nieuwe medewerker neemt nieuwe perspectieven en kennis mee van een andere organisatie. Dit geeft jouw organisatie mogelijk de kans om er iets van te leren.

Welk wervingskanaal is het meest succesvol voor werkgevers in het MKB?

Eigenlijk schuilen er voor de meeste MKB’ers 3 grote uitdagingen in het recruiten van passend talent:

  • In groeiende bedrijven is er vaak weinig tijd te investeren in recruitment.
  • Een in-house recruiter of een recruitmentbureau kost vaak veel geld, daar hebben MKB’ers niet altijd het budget voor.
  • De wensen van kandidaten kunnen nogal eens hoger liggen dan wat bedrijven te bieden hebben.

Recruit Robin herkende zich in deze knelpunten voor MKB’ers, en ontwikkelde daarom een platform integreerbaar met jouw ATS waarmee MACCs vanuit 10 verschillende platformen te benaderen zijn.

MACC staat voor ‘Matching Available Contactable Candidates’ Oftewel, kandidaten die passen bij jouw vacatures, openstaan voor een andere baan en die je altijd via telefoon en/of email kan bereiken.

Artificial intelligence helpt daarbij met het zoeken en screenen van kandidaten.

{{custom-cta}}

Tips voor het sneller werven van kandidaten

1. Investeer in employer branding

Het behalen, behouden of verbeteren van jouw werkgeversmerk is juist in deze krappe arbeidsmarkt van groot belang. Een duidelijke definitie uit het boek ‘De Strijd om Talent’ luidt:

Employer branding is het creëren, communiceren en managen van een aantrekkelijk, onderscheidend en authentiek werkgeversimago, zowel bij huidige als potentiële medewerkers”

De reis die elke medewerker aflegt bestaat uit drie fasen:

De instroom:
De externe branding – dus hoe jij je als werkgever positioneert – het sollicitatieproces en de onboarding.

De doorstroom:

Betrokkenheid binnen de organisatie van het individu, loopbaanpaden en vooruitzichten, arbeidsvoorwaarden en persoonlijke groei.

De uitstroom:

Kennisoverdracht, uitdiensttreding en het behouden van een goede connectie.

2. Overweeg een in-house recruiter aan te nemen

Een in-house recruiter neem je als organisatie niet zomaar aan. Het hangt heel erg af van het type en de grootte van het bedrijf of het daadwerkelijk handig is om tot deze stap over te gaan.

Tip: in ons artikel ‘Jouw eerste recruiter aannemen: 5 dingen om op te letten’ lees jij of het al tijd is om een recruiter in dienst moet nemen en waar je allemaal op moet letten.

3. Besteed aandacht aan details

Zorg dat je vacature goed uitgeschreven is, dat deze vertelt over de identiteit van jouw bedrijf en over de rol die de persoon gaat spelen binnen je organisatie. Een lange lijst met bulletpoints en een copy-paste tekst van andere openstaande vacatures is niet zo aantrekkelijk en maakt het moeilijk voor de kandidaat om zich in te leven in de rol.

Maak de vacature visueel aantrekkelijk met foto’s van collega’s, wat dan weer aansluit op het employer brand wat je wilt uitstralen. Zorg dat je opvalt tussen al die andere vacatures voor dezelfde rol bij je concurrenten. Spiek daar eens om te kijken wat je moet doen om op te vallen.

4. Stel duidelijke functieprofielen op

Om echt richting te geven aan de zoektocht naar jouw toekomstige talent, die ook echt past binnen de rol en organisatie, helpt het ontzettend om een candidate persona te maken. Hiermee breng je onder andere in kaart wat de frustraties, het zoekgedrag en de motivaties van de kandidaat zijn.

Hoe stel je zo’n candidate persona dan op? Drink een kop koffie met meerdere collega’s en ontdek op welke kanalen zij actief zijn, wat hun in eerste instantie aantrok aan de baan bij jou en of er volgens hun nog iets miste in de communicatie voor zij begonnen aan de baan. Verzamel data en gebruik dit dan vervolgens als richtlijn bij de zoektocht naar jouw ideale kandidaat.

5. Gebruik het netwerk van collega’s

Je kunt een referral recruitment strategie implementeren om jouw medewerkers in te zetten als ambassadeurs van jouw bedrijf. Een bonus als extra motivatie kan hierbij goed van pas komen.

Deze strategie functioneert het beste in grotere bedrijven waar de vraag naar nieuw personeel groter is, maar is ook prima toe te passen binnen kleine organisaties.

De voordelen van referral werving en selectie zijn:

  • Werknemers die op deze manier binnenstromen blijven gemiddeld langer in dienst
  • Er is sneller een hogere betrokkenheid bij het bedrijf
  • Je bouwt ondertussen aan je employer brand
  • Het kost minder resources om via deze wijze kandidaten te werven

6. Maak gebruik van de juiste recruitment tools

Maak een goede afweging van de tools, platformen en strategieën waarmee je gaat rekruteren.

Hou hierbij je candidate persona bij de hand en houd rekening met hun wensen en behoeften.
Weeg de volgende punten goed tegen elkaar af bij het kiezen van jouw recruitment software:

  • Prijs
  • Beste features
  • Reviews
  • Categorie
  • Geschikt voor een in-house recruiter

Dit waren onze zes tips om personeel te vinden op een krappe arbeidsmarkt. Mocht je verder hulp nodig hebben, overweeg dan Recruit Robin’s tool te proberen. Deze werkt perfect voor MKB’ers die op zoek zijn naar een goede match.

Trek personaal aan met AI

Met Robin werf je nóg sneller, beter én efficiënter

Trek personaal aan met AI

Met Robin werf je nóg sneller, beter én efficiënter

Gerelateerde blogs

Ontdek meer over workforce recruitment

Bekijk alle blogs