Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

De top 5 Applicant Tracking System (ATS) software van 2024

Profielfoto Stan
Stan Zeehandelaar
May 13, 2024
De top 5 Applicant Tracking System (ATS) software van 2024

Wat is een ATS precies, hoe verschilt het van een recruitment marketing tool en wat zijn de beste ATS systemen van het moment? Je ontdekt het in dit artikel.

Recruitment professionals maken steeds vaker gebruik van een verscheidenheid aan softwaretools. Deze tools helpen bij het vinden van de juiste kandidaten voor hun vacature. Want dat kan tegenwoordig veel makkelijker en sneller dan voorheen. 

Zo gebruiken recruiters, uitzendbureaus en detacheerders bijvoorbeeld vaak een Applicant Tracking System (ATS). Maar wat is een ATS precies en hoe verschilt het van een recruitment marketing tool? Je ontdekt het in dit artikel én we behandelen de volgende vijf tools:

  • Recruitnow
  • Carerix
  • Tigris
  • OTYS
  • ForceFlow 

Wat is een Applicant Tracking System (ATS) precies?

Een Applicant Tracking System (ATS) is software die recruiters, werkgevers en uitzendbureaus gebruiken om het wervingsproces en de relatie met kandidaten te beheren. Handig ezelsbruggetje: met zo’n systeem kun je de route van een kandidaat in het recruitmentproces ‘tracken.’ 

Aan de ene kant helpt deze software bij het vinden van kandidaten voor openstaande vacatures. Zo automatiseert een ATS grote delen van het proces, denk bijvoorbeeld aan het publiceren van vacatures of het uitnodigen van kandidaten. En dat bespaart weer tijd!

Aan de andere kant helpt een ATS bij het opbouwen van een databank vol talent. Hierin vind je bijvoorbeeld CV’s of motivatiebrieven. Deze databank kun je ook weer makkelijk en snel aanvullen met nieuwe kandidaten door integratie met de recruitment software van Robin. 

Hoe verschilt een ATS van een recruitment marketing tool?

Op het eerste oog lijkt een ATS dus best op een recruitment marketing tool. Maar er zit wel degelijk verschil in. Dat zit zo:

Een recruitment marketing tool zet je in om je organisatie te promoten zodat je talent vindt, aantrekt en overtuigt om te solliciteren. Het doel hiervan is om nieuwe kandidaten in de pijplijn te krijgen met behulp van marketing, bijvoorbeeld door middel van advertenties. 

Een recruitment tool is software die helpt om het recruitmentproces te versimpelen en soms zelfs te automatiseren. Deze recruitment tools zijn op te delen in verschillende categorieën. 

Een ATS is er hier één van. Deze categorie richt zich specifiek op het automatiseren, ondersteunen en organiseren van recruitment. Andere categorieën zijn bijvoorbeeld jobboards of recruitment CRM’s.  

De 5 beste Applicant Tracking Systems van 2024

Recruiters, bureaus en detacheerders gebruiken een ATS dus voor een efficiënter selectieproces en het beheren van kandidaatgegevens. Welk systeem het beste bij jouw bedrijf past, hangt af van de grootte van jullie organisatie en de doelen die je hoopt te bereiken.

Hieronder zetten we daarom vijf verschillende ATS op een rijtje, waarbij we onderscheid maken op functionaliteiten, beste features en het type bedrijf waar ze zich op focussen. 

1. Recruitnow

Recruitnow richt zich op uitzendbureaus, detacheringsbureaus en wervings- & selectiebureaus. Ze bieden twee oplossingen aan op hun recruitmentplatform: Cockpit ATS en Jobsite.

Hiermee combineren ze recruitment software (ATS), vacaturesites en online campagnes, waarbij alle data en communicatie AVG-compliant worden samengebracht in één dashboard.

Recruitnow is de enige ATS op de markt die volledig mobiel is en regelt alles rond privacy en AVG. Daarnaast helpen ze je bij het bouwen van een eigen jobsite. 

Ook kun je gebruikmaken van de koppeling met Robin. Dankzij deze integratie vind en benader je eenvoudig nieuwe kandidaten in de recruitment software van Robin, waarna ze direct worden overgezet naar Recruitnow.

Website: https://www.recruitnow.nl/

Beste features: Cockpit ATS, Jobsite, koppeling met Robin

Gericht op: uitzend-, detacherings-, en werving- & selectiebureaus

2. Carerix

Carerix is leverancier van ATS & CRM-systemen voor personeelsintermediairs, in de vorm van een SaaS model. Bedrijven kunnen hiermee alle werving- en selectieactiviteiten in één platform doen. Denk hierbij aan het vinden, aantrekken en matchen van talent aan vacatures. 

Deze softwareaanbieder focust zich op werving & selectie, uitzenden, detachering en corporate recruitment en heeft inmiddels al 17.000 gebruikers. Handig detail: hun platform is te combineren met 48 verschillende integraties. 

Zo kun je hun software integreren met Robin. Hiermee worden nieuwe kandidaten uit Robin direct doorgezet naar Carerix, inclusief informatie en contacthistorie. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke informatie mist.

Website: https://carerix.com

Beste features: recruitment automation, omnichannel communication, recruitment marketing automation, integratie met Robin

Gericht op: werving & selectie, uitzenden, detachering, een combinatie of corporate recruitment

{{custom-cta}}

3. Tigris

Tigris focust zich op de flexbranche. Hun uitzendsoftware is gebouwd op CRM-systeem Salesforce en biedt één oplossing voor jobmarketing, recruitment, operations en payrolling. 

Deze software maakt het vinden van goede matches makkelijker en sneller dankzij real-time inzichten, automatisering en slimme AI. Tigris helpt je tijd besparen rondom zaken als contracten en loonberekeningen en zorgt voor een kloppende financiële afhandeling. 

Ook handig aan Tigris: zij richten je backoffice optimaal in. Zo hoef jij je daar niet druk over te maken. Daarnaast is ook Tigris te koppelen aan Robin. Met deze integratie kun je via Robin rechtstreeks in je eigen Tigris database zoeken naar kandidaten.

Website: https://www.tigris.nl

Beste features: ontwikkeld op Salesforce, 24/7 beschikbaar op ieder device, real-time communicatie, koppeling met Robin

Gericht op: flexbranche

4. OTYS

OTYS is ontwikkeld voor recruiters, door recruiters. Met hun wervingssoftware automatiseer je handmatige taken en communicatie, maak je automatisch kandidaat- en klantprofielen aan en synchroniseer je kandidaten en vacatures met externe systemen. 

Het platform beschikt over de volgende features: Kanban borden, een vacature shop, talentpool, salestracker en NIXZ plug-in. 

Deze maken je werk als recruiter een stuk sneller, want je bespaart tot wel 70% tijd. Het platform is cloudgebaseerd waardoor je altijd live toegang hebt tot de database. Je gebruikt OTYS op zowel desktop als de app. 

Ook biedt OTYS een integratie met Robin. Met slechts één klik zet je de nieuwe gevonden kandidaten en hun CV direct door naar je OTYS database.

Website: https://www.otys.com/nl/

Beste features: Kanban borden, vacature shop, talentpool, salestracker, NIXZ plug-in, integratie met Robin

Gericht op: werving- en selectie, uitzenden, detachering en corporate recruitment

5. ForceFlow

ForceFlow is door gebruikers uitgeroepen tot meest gewaardeerde recruitment tech leverancier (ATS) in 2021, 2022, 2023 én 2024. Dit ATS is een laagdrempelige recruitment software voor werving- en selectiebureaus en werkt op elk device. 

Deze software heeft functionaliteiten als CV branding, LinkedIn sourcing, supersnelle en krachtige zoek- en matchfuncties en talentpools. ForceFlow helpt je bij e-mailing, het beheren en delen van je agenda en zorgt ervoor dat je snel door verschillende kandidaten bladert. 

Met ForceFlow ben je binnen een week live en inmiddels hebben ze al 1000+ gebruikers. Deze softwareaanbieder biedt drie verschillende pakketten en is daarin transparant over haar prijzen.  

Website: https://forceflow.nl

Beste features: supersnelle zoek- en match functie, altijd en overal beschikbaar, vast maandelijks bedrag

Gericht op: werving- en selectiebureaus

Deze vijf ATS-systemen helpen recruiters bij het automatiseren van hun wervingsproces, waardoor ze gemakkelijker en sneller de juiste kandidaat kunnen vinden. Bovendien integreren de meeste systemen met Robin. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van het beste systeem voor jouw organisatie. 

Waarom een ATS de investering waard is voor recruitment-, uitzendbureaus en detacheerders

Voor recruitment-, uitzendbureaus en detacheerders is een ATS een slimme investering. Zeker bij grote aantallen aan kandidaten en vacatures is zo’n softwaretool écht de moeite waard. 

Zo zorgt een ATS voor een optimale kandidatenervaring, juiste verwerking van kandidaatsgegevens en een efficiënt wervingsproces. Het bespaart je tijd én werk waardoor je sneller de juiste kandidaat vindt. 

Hoe je jouw ATS nog efficiënter kan inzetten

Om het maximale uit jouw ATS te halen, is het belangrijk om het op de juiste manier te gebruiken. Hier zijn een vier tips om een ATS nog efficiënter in te zetten:

  • Vul je kandidaten database. Koppel Robin eenvoudig met je ATS, zo vind en benader je kandidaten van 12 jobsites op 1 plek en zorg je ervoor dat je regelmatig nieuwe kandidaten toevoegt aan je database. 
  • Koppel kandidaten direct aan de juiste vacature. Dit klinkt misschien als een open deur, maar is daarom extra belangrijk. Gebruik hiervoor de zoek- en filterfuncties van je ATS om snel de beste kandidaten te vinden.
  • Ga verder dan automatisering en houd het menselijk. Automatisering is essentieel voor een efficiënter wervingsproces, maar vergeet niet dat recruitment mensenwerk is én blijft. 

Hoe je de beste ATS kiest voor jouw recruitment doelen

Een ATS is onmisbaar voor recruitment-, uitzendbureaus en detacheerders die op zoek zijn naar manieren om hun wervingsproces sneller en simpeler te maken. Maar hoe kies je de beste tool voor jouw doelen? 

Voordat je een beslissing neemt, kijk dan eerst goed naar gebruiksgemak, features, integraties met andere recruitment software, klantenservice voor als je tegen een probleem aanloopt en natuurlijk prijs. Zo ontdek je welke ATS het beste bij jouw wensen past. 

Wil jij jouw recruitmentproces verbeteren met behulp van ATS, dan kan een koppeling met Robin niet ontbreken. Door jouw klantenbase continu te vullen met nieuwe kandidaten vanuit 12 verschillende jobsites maak jij recruitment van jouw organisatie nóg beter.

Koppel jouw ATS aan Robin voor een verbeterd recruitmentproces

Door jouw klantenbase continu te vullen met nieuwe kandidaten vanuit 12 verschillende jobsites maak jij recruitment van jouw organisatie nóg beter.

Koppel jouw ATS aan Robin voor een verbeterd recruitmentproces

Door jouw klantenbase continu te vullen met nieuwe kandidaten vanuit 12 verschillende jobsites maak jij recruitment van jouw organisatie nóg beter.