Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

De top 7 recruitment tools van 2024

Profielfoto Stan
Stan Zeehandelaar
May 13, 2024
De top 7 recruitment tools van 2024

In dit artikel laten we je zien wat de beste recruitment tools van 2024 zijn, zodat jij weloverwogen beslissingen kunt maken over het opbouwen van jouw tech stack.

Het vinden van de juiste kandidaten is voor veel bedrijven een essentieel element van consistent en stabiele groei. Of je nou intern als recruiter werkt of onderdeel uitmaakt van een recruitmentbureau: zorg ervoor dat je over de juiste recruitment tools beschikt.

Gebruik van de juiste recruitment software kan je leven namelijk een stuk makkelijker maken. Hogere kwaliteit kandidaten vinden, het sourcingproces versnellen, en op die manier een hoop kosten besparen: met de juiste recruitment tools is het allemaal mogelijk. 

Wat zijn recruitment tools en waarom zou je ze gebruiken?

Recruitment tools maken het makkelijker om vacatures te promoten en gevuld te krijgen. Dit doen ze door het recruitmentproces te stroomlijnen en te versnellen en de coördinatie van recruitmenttaken te faciliteren.

Het gebruik van recruitment tools helpt ook bepaalde taken te versimpelen en soms zelfs te automatiseren, i.e. recruitment automation. Hierdoor heb je meer tijd en aandacht over voor de wat meer arbeidsintensieve handelingen in het recruitmentproces.

Verder zijn er verschillende redenen waarom je recruitment software zou moeten gebruiken:

 • Bij het screenen van kandidaten
 • Om de juiste kandidaten te bereiken
 • Voor het engagen van de juiste kandidaten
 • Om feedback over je recruitmentproces te vergaren
 • Door A.I. en automatisering het hele proces schaalbaarder maken

Waarom is de juiste recruitment software kiezen zo belangrijk?

Afhankelijk van de grootte van jouw organisatie kan het gebruik van de ene recruitment tool veel passender zijn dan dat van een ander.

Zo kunnen de kosten van sommige tools veel hoger uitkomen dan die van anderen. Ook heeft een in-house recruiter andere features nodig dan recruiters die bij een bureau werken.

Weeg bij het uitkiezen van de juiste recruitment software in ieder geval de volgende zaken tegen elkaar af:

 • Prijs
 • Beste features
 • Reviews
 • Categorie
 • Geschikt voor in-house recruiters/recruitmentbureaus

Ook is het goed idee om je sourcingstrategie erbij te pakken en te kijken naar jouw vooruitzichten. Mochten er in de nabije toekomst nou heel veel te vullen vacatures gepland zijn, dan is het investeren in een (dure) nieuwe tool misschien wel verantwoord.

Welke categorieën recruitment tools zijn er?

Recruitment tools zijn onder te verdelen in de verschillende categorieën:

 1. Job sites
 2. Sourcing tools
 3. Tools voor het testen en beoordelen van kandidaten
 4. AI recruitment tools
 5. Applicant tracking systems (ATS)
 6. Recruitment / job marketing tools
 7. Video interview software

Het is het waard een aantal van deze categorieën even wat beter toe te lichten.

Sourcing tools

Sourcing tools worden gebruikt in het recruitmentproces om nieuwe kandidaten te vinden, vooral passieve kandidaten die mogelijk niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. Deze tools helpen recruiters om potentiële kandidaten te identificeren en te benaderen op verschillende online platforms, zoals professionele netwerken, sociale media, en cv-databases.

Het doel van deze sourcing tools is uiteindelijk om het wervingsproces efficiënter te maken door het vergroten van de toegang tot een bredere talent pool. 

Applicant tracking systems (ATS)

ATS-systemen worden gebruikt door recruiters en HR-professionals om het volledige wervingsproces te beheren, vanaf het moment dat een kandidaat solliciteert tot het moment dat ze aan de slag gaan. 

Zo’n ATS heeft vaak features die helpen bij het opstellen en plaatsen van vacatures, het screenen van cv's, het plannen van interviews, het bijhouden van communicatie met kandidaten, en het genereren van rapporten en analyses voor recruitmentteams.

Recruitment / job marketing tools

Recruitment of job marketing tools zijn tools die helpen bij het maken en delen van interessante informatie om mensen aan te moedigen om te solliciteren voor banen. Het is dus eigenlijk software die helpt bij het vermarkten van banen (en alles wat daarbij komt kijken). 

Het doel van deze tools is dus om meer mensen aan te trekken om te solliciteren voor banen en het proces van het vinden van nieuwe medewerkers makkelijker te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan het plaatsen van vacatures en advertenties op websites en social media.

De top 7 recruitment tools van 2024

Wij selecteerden de top 7 beste recruitment tools van 2024 en zetten ze hieronder voor jou op een rijtje. Deze lijst is overigens niet gerangschikt, aangezien het hier 7 verschillende categorieën recruitment tools betreft.  

1. Robin

Robin - dat zijn wij zelf, trouwens - is een sourcing tool ontwikkeld door recruiters, voor recruiters. Met Robin kun je kandidaten van 12 jobsites op 1 plek vinden en benaderen. Hiermee krijg je toegang tot wel 2 miljoen CV's.

Daarnaast heeft het platform A.I. functionaliteiten die jou helpen de meest geschikte kandidaten te vinden. En je kunt kandidaten ook nog eens direct bellen, WhatsAppen en mailen vanuit het platform zelf. 

Overigens werkt Robin naadloos samen met jouw recruitmentsysteem. Op het moment van schrijven maken meer dan 3000+ Nederlandse recruiters gebruik van Robin om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe kandidaten.

Oh, en je betaalt alleen voor kandidaten waarmee je daadwerkelijk een intakegesprek hebt. Mooi toch?

Website: https://www.recruitrobin.com

Prijs: Vanaf €18,95 per intakegesprek / 100 intakegesprekken per maand.

Categorie: Sourcing tools

2. Indeed

Indeed is een gratis dienst voor werkzoekenden waar je een CV kunt uploaden, vacature-alerts kunt instellen, kunt zoeken naar vacatures en meer.

Aangezien dit de grootste vacaturesite ter wereld is met meer dan 250 miljoen bezoekers per maand, kun je wel stellen dat dit platform ook een essentiële recruitment tool is voor veel recruiters.

Wat Indeed zo succesvol maakt als vacaturesite is dat het platform informatie verzamelt van andere vacaturesites en vacaturepagina’s van websites van bedrijven. Voor werkzoekenden is het een perfecte plek om een nieuwe baan te vinden. Voor recruiters is het dus essentieel ook op Indeed vacatures te plaatsen.

Website: https://www.indeed.com

Prijs: Gratis vacatures plaatsen, promoot vacatures vanaf $5 per dag

Categorie: Jobsites

3. RecruitNow 

Ben je op zoek naar een ATS voor jouw uitzend-, werving- en selectiebureau of detacheringsbedrijf? Kijk niet verder dan de oplossingen van RecruitNow. Het ATS-systeem van RecruitNow heet Cockpit. Hierin komen alle data en communicatie AVG-compliant samen in één dashboard. Hierdoor spendeer jij veel minder tijd aan administratie, papieren CV’s of allerlei losse systemen.

Met Cockpit zie je gemakkelijk de status van sollicitaties en vacatures in en vind je al jouw recruitmenttaken en gesprekken terug in 1 overzicht. Ook vind Cockpit automatisch de best passende vacatures voor jouw kandidaten, op basis van CV en persoonlijke eigenschappen. 

Cockpit van RecruitNow is ook nog eens gemakkelijk te koppelen aan bestaande backoffice systemen zoals HelloFlex, MySolution, Afas, Pivoton en Easyflex. Wil je ook nog eens een recruitmentwebsite bouwen waar kandidaten gemakkelijk een baan vinden en direct kunnen solliciteren? Met Jobsite van RecruitNow ben je zo op weg. Deze oplossing integreert natuurlijk ook weer naadloos met Cockpit.

Website: https://www.recruitnow.nl/

Prijs: Geen informatie beschikbaar

Categorie: Applicant Tracking Systems (ATS)

4. Jaicob

Jaicob is een recruitment tool die bedrijven helpt om vacatures sneller te vullen door middel van AI. Je krijgt met Jaicob toegang tot één centraal platform om al je kandidaten mee te beheren. De tool geeft op basis van AI advies over welke kandidaten het beste passen bij een vacature. 

Door op deze manier gebruik te maken van AI kan Jaicob het recruitmentproces wel 10x sneller laten verlopen. Daarnaast analyseert de software van Jaicob kandidaatgegevens beter en sneller, waardoor recruiters betere beslissingen kunnen nemen. 

Klein detail als het op het gebruik van Jaicob aankomt: voor het screenen van kandidaten is het wel zo fijn om dit niet door AI te laten gebeuren. Het menselijk oordeel van een ervaren recruiter of HR-professional is nog steeds goud waard.

Website: https://jaicob.ai

Prijs: Vanaf €455 / maand

Categorie: AI recruitment tools

5. TheSelectionLab

Wil jij kandidaten testen en beoordelen, dan zul je niet om TheSelectionLab heen kunnen. Met de assessment technologie van TheSelectionLab kom je erachter wat de competenties, drijfveren, cultuurvoorkeuren en intelligentie van kandidaten zijn. De scores op al deze gebieden kun je vervolgens weer vergelijken met verschillende benchmarks (o.b.v. functietitels of interne resultaten).

Met al deze interessante data over de soft skills en unieke kenmerken van kandidaten kun je vervolgens weer achterhalen welke vragen je het beste kunt stellen tijdens een interview. Zo leer je potentiële kandidaten nóg beter kennen en neem je vaker de juiste recruitmentbeslissingen.

Website: https://www.theselectionlab.com

Prijs: Beschikbaar op aanvraag

Categorie: Tools voor het testen en beoordelen van kandidaten

6. Jobmatix

Als het op recruitment / job marketing tools aankomt doet Jobmatix het wat ons betreft erg goed. Jobmatix beschrijft hun software als bestaande uit 4 bouwstenen: job data, campaign automation, smart rules en data insights. Wat houdt dit precies in?

Je kunt op basis van machine learning en AI jouw vacatures verrijken en classificeren. Vervolgens zet je in een paar stappen vacaturefeeds en campagnetypes op. Zo kun je vacatures promoten op verschillende kanalen. 

Aan de hand van door jou ingestelde slimme automatiseringsregels worden deze campagnes constant geoptimaliseerd. Uiteindelijk maakt dit proces de gehele funnel meetbaar, waardoor je inzicht krijgt in (kosten per) sollicitaties en nog veel meer.  

Website: https://www.jobmatix.com/nl/

Prijs: Vanaf €99 / maand

Categorie: Recruitment / job marketing tools

7. Cammio

Cammio's video interview software doet verschillende dingen. Enerzijds helpt het bedrijven om door middel van video persoonlijkheid toe te voegen aan hun vacatures en hun outreach naar kandidaten. Anderzijds stelt het bedrijven in staat interviews af te nemen op een unieke manier, via ‘pre-selectie’ video’s.

Die laatste functionaliteit is leuk om even uit te lichten. In plaats van kandidaten te laten solliciteren door middel van ingestuurde papieren CV’s of motivatiebrieven, kun je ze met Cammio ook video pitches in laten sturen. Zo krijg je een veel beter beeld van wie je precies voor je hebt. Hierdoor wordt beoordeling stukken efficiënter.

Website: https://cammio.com

Prijs: Beschikbaar op aanvraag

Categorie: Video interview software

Tot zover onze lijst met de top 7 recruitment tools van 2024. Zijn we iets vergeten? Laat ons weten wat jouw favoriete recruitment tool is en wie weet voegen we deze toe aan de lijst.

Wanneer je aan de slag gaat met het uitzoeken van een set aan recruitment tools, kan het type bedrijf waar jij voor werkt nog best een hoop uitmaken. Vandaar dat we hieronder voor een aantal veelvoorkomende recruitment organisaties de beste recruitment tools op een rijtje zetten.

De beste recruitment software voor kleine uitzendbureaus

Kleine uitzendbureaus zullen wat beperkter zijn in hun middelen. Hierdoor kunnen dit soort bureaus veel behalen door het gebruik van recruitment tools die veel handmatige processen optimaliseren. Hier onze voorgestelde recruitment software stack voor kleine uitzendbureaus:

 1. ATS: ForceFlow
 2. Sourcing: Robin, First2Find, Indeed
 3. Job marketing: Booston, Jobmatix
 4. Chatbots: Joboti, Recrubo
 5. Backoffice: Helloflex

De beste recruitment software voor grote uitzendbureaus

Grote uitzendbureaus hebben daarentegen weer wat meer te besteden. Zij hebben echter weer heel andere uitdagingen. Zo zullen de wat grotere uitzendbureaus wat meer uitdagingen hebben wanneer het aankomt op schaalbare recruitmentprocessen. Wij stellen de volgende tools voor: 

 1. ATS: RecruitNow, Carerix
 2. Sourcing: Robin, First2Find, Indeed
 3. Job marketing: Jobmatix, OnlineResults
 4. Chatbots: Joboti, Recrubo
 5. Backoffice: Pivoton

De beste recruitment software voor kleine detacheerders

Net als de wat kleinere recruitmentbureaus, zullen ook de kleinere detacheerders aan een set recruitment tools moeten geloven waarbij automatisering en het besparen van tijd centraal staan. Hieronder onze suggestie wat betreft recruitment software voor deze kleine detacheerders. 

 1. ATS: Tigris, RecruitNow
 2. Sourcing: Robin, Kandido, LinkedIn
 3. Job marketing: Booston, Jobmatix
 4. Chatbots: Joboti, Recrubo

De beste recruitment software voor grote detacheerders

Grote detacheerders hebben over het algemeen complexere organisatiestructuren en processen dan kleine detacheerders. Ook beheren zij grote personeelsbestanden, waar een toepasselijk ATS voor gebruikt moet worden. Voor dit soort grote detacheerders stellen wij het gebruik van de volgende recruitment software voor. 

 1. ATS: Byner, MySolution
 2. Sourcing: Robin, LinkedIn
 3. Job marketing: MrWork, JobRock
 4. Chatbots: Joboti, Recrubo

De beste recruitment software voor werkgevers

Tenslotte zijn daar nog de individuele werkgevers, die weer met hun eigen uitdagingen kampen. Zeker in een krappe arbeidsmarkt staat voor hen het opbouwen van sterke employer branding centraal. Het vinden en benaderen van gekwalificeerde kandidaten is voor hen van cruciaal belang. Wij stellen de volgende recruitment tools voor:  

 1. ATS: Recruitee, Ubeeo
 2. Sourcing: Robin, LinkedIn
 3. Job marketing: MrWork
 4. Chatbots: Recrubo
 5. Assessment: The Selection Lab

Ga aan de slag met Robin en krijg in 1x toegang tot alle kandidaten

Met Robin vindt en benader jij kandidaten van 12 jobsites op 1 plek. Hierdoor vind je uiteindelijk meer geschikte kandidaten in minder tijd.

Geschikte kandidaat gevonden? Verstuur vanuit Robin direct een bericht. Goed gesprek gehad en allebei enthousiast? Stuur kandidaten, hun cv en alle historie die je met ze hebt opgebouwd met één klik door naar je ATS.

Krijg in 1x toegang tot alle kandidaten

Met Robin vindt en benader jij kandidaten van 12 jobsites op 1 plek. Hierdoor vind je uiteindelijk meer geschikte kandidaten in minder tijd.

Krijg in 1x toegang tot alle kandidaten

Met Robin vindt en benader jij kandidaten van 12 jobsites op 1 plek. Hierdoor vind je uiteindelijk meer geschikte kandidaten in minder tijd.