Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

De top 10 recruitment tools van 2024

Profielfoto Stan
Stan Zeehandelaar
January 31, 2024

Het vinden van de juiste kandidaten is voor veel bedrijven een essentieel element van consistent en stabiele groei. Of je nou intern als recruiter werkt of onderdeel uitmaakt van een recruitmentbureau: zorg ervoor dat je over de juiste recruitment tools beschikt. Gebruik van de juiste recruitment software kan je leven namelijk een stuk makkelijker maken. Hogere kwaliteit kandidaten vinden, het sourcingproces versnellen, en op die manier een hoop kosten besparen: met de juist recruitment tools is het allemaal mogelijk. In dit artikel laten we je zien wat de beste recruitment tools van 2023 zijn, zodat jij weloverwogen beslissingen kunt maken over het opbouwen van jouw tech stack.

Wat zijn recruitment tools en waarom zou je ze gebruiken?

Recruitment tools maken het makkelijker om vacatures te promoten en gevuld te krijgen. Dit doen ze door het recruitmentproces te stroomlijnen en te versnellen en de coördinatie van recruitmenttaken te faciliteren.

Het gebruik van recruitment tools helpt ook bepaalde taken te versimpelen en soms zelfs te automatiseren, i.e. recruitment automation. Hierdoor heb je meer tijd en aandacht over voor de wat meer arbeidsintensieve handelingen in het recruitmentproces.

Recruitment tools zijn onder te verdelen in de volgende categorieën:

 • Job aggregators / job boards
 • Tools voor het testen en beoordelen van kandidaten
 • A.I. en automatiseringstools
 • Applicant tracking systems (ATS)
 • Recruitment CRM’s
 • Video interview software

Verder zijn er verschillende redenen waarom je recruitment software zou moeten gebruiken:

 • Bij het screenen van kandidaten
 • Om de juiste kandidaten te bereiken
 • Voor hetengagenvan de juiste kandidaten
 • Om feedback over je recruitmentproces te vergaren
 • Door A.I. en automatisering het hele proces schaalbaarder maken

Waarom is de juiste recruitment software kiezen zo belangrijk?

Afhankelijk van de grootte van jouw organisatie kan het gebruik van de ene recruitment tool veel passender zijn dan dat van een ander.

Zo kunnen de kosten van sommige tools veel hoger uitkomen dan die van anderen. Ook heeft een in-house recruiter andere features nodig dan recruiters die bij een bureau werken.

Weeg bij het uitkiezen van de juiste recruitment software in ieder geval de volgende zaken tegen elkaar af:

 • Prijs
 • Beste features
 • Reviews
 • Categorie
 • Geschikt voor in-house recruiters/recruitmentbureaus

Ook is het goed idee om je sourcing strategie erbij te pakken en te kijken naar jouw vooruitzichten. Mochten er in de nabije toekomst nou heel veel te vullen vacatures gepland zijn, dan is het investeren in een (dure) nieuwe tool misschien wel verantwoord.

De top 10 recruitment tools van 2023

Wij selecteerden de top 10 beste recruitment tools van 2023 en zetten ze hieronder voor jou op een rijtje.

1. Indeed

Indeed is een gratis dienst voor werkzoekenden waar je een CV kunt uploaden, vacature-alerts kunt instellen, kunt zoeken naar vacatures en meer.

Aangezien dit de grootste vacaturesite ter wereld is met meer dan 250 miljoen bezoekers per maand, kun je wel stellen dat dit platform ook een essentiële recruitment tool is voor veel recruiters.

Wat Indeed zo succesvol maakt als vacaturesite is dat het platform informatie verzamelt van andere vacaturesites en vacaturepagina’s van websites van bedrijven. Voor werkzoekenden is het een perfecte plek om een nieuwe baan te vinden. Voor recruiters is het dus essentieel ook op Indeed vacatures te plaatsen.

Top-recruitment-tools-Indeed-job-board

Website: https://www.indeed.com

Prijs: Gratis vacatures plaatsen, promoot vacatures vanaf $5 per dag

Categorie: Vacaturesite

2. Recruitee

Recruitee is een SaaS (Software as a Service) tool gericht op collaborative hiring: deze software laat recruiters beter samenwerken, om op die manier de beste teams te kunnen bouwen.

Een traditioneel applicant tracking system (ATS) laat werkgevers en bureaus het wervingsproces en de relatie met kandidaten effectief beheren. In plaats van gewoon een ATS wordt Recruitee ook wel eens een talent acquisition platform (TAP) genoemd, omdat de software zich ook focust op het aantrekken en engagen van potentiële kandidaten.

Recruitee is ontworpen om gebruikt te worden door teams van verschillende groottes, loopt ver voor op de concurrentie qua innovatie, en wordt gebruikt door bedrijven als Lacoste, Hotjar, VICE, Skoda en nog veel meer.

Deze recruitment tool zal dus hoogstwaarschijnlijk ook voor jouw doeleinden de juiste oplossing, zeker gezien de goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Top-recruitment-tools-Recruitee-ATS

Website: https://www.recruitee.com

Prijs: Vanaf €99 per maand voor 5 vacatureslots

Categorie: ATS / TAP

3. Recruit Robin

Deze sourcing tool is ontwikkeld door recruiters, voor recruiters. Met behulp van AI vind je de meest passende kandidaten, en dan ook nog eens alleen mensen die ook echt open staan voor werk.

Verzamel CV’s, mobiele telefoonnummers en e-mailadressen, en doorzoek 9 CV-databases op 1 enkel platform. Op het moment van schrijven maken meer dan 160 Nederlandse recruitmentbureaus gebruik van Recruit Robin om sneller plaatsingen te maken van een hogere kwaliteit.

Je betaalt bij Recruit Robin per daadwerkelijk plaatsgevonden interview. Hoe meer interviews je per maand nodig denkt te hebben, hoe voordeliger de prijs per interview wordt.

Top-recruitment-tools-Recruit-Robin-AI-Automatisering

Website: https://www.recruitrobin.com

Prijs: Vanaf €25 per interview / 20 interviews per maand.

Categorie: A.I. en automatisering

4. Social media (LinkedIn)

Recruiten of sourcen via social media, ook wel social recruiting is niets nieuws. Volgens een onderzoek uit 2021 van CareerArc gebruikt onder werkgevers zelfs 92% social media om nieuw talent te ontdekken. Voor veel bedrijven zijn social media platformen inmiddels de meest belangrijk plek om talent te vinden.

En dan hebben we het niet alleen over het grootste professionele social media netwerk ter wereld, LinkedIn. Dit platform is natuurlijk bij uitstek de plek waar werkzoekenden gesprekken aan kunnen gaan met werkgevers en andere professionals.

Maar denk ook aan specifieke platformen als GitHub, een plek waar programmeurs samen komen om software te ontwikkelen en projecten te beheren. De perfect vijfer om in te vissen als je een vacature voor software developer te vullen hebt.

Ben je niet op zoek naar een software developer, maar probeer je een functie te vullen waar iemand uit Gen Z beter op z’n plek is? Sluit social media platforms als TikTok en Snapchat dan niet uit.

Top-recruitment-tools-LinkedIn-social-media

Pro-tip: gebruik boolean searches om nog betere kandidaten te vinden

Website: Verschillende

Prijs: Gratis vacatures plaatsen, promoot vacatures met advertenties waar mogelijk

Categorie: Social media

{{custom-cta}}

5. LinkedIn Recruiter

LinkedIn heeft zelf ook een eigen wervingstool en zoekprogramma voor kandidaten gebouwd: LinkedIn Recruiter. Deze recruitment tool is beschikbaar in een aantal verschillende versies.

Zo is LinkedIn Recruiter Lite afgestemd op individuele recruiters en HR-managers. Deze tool kost $140/maand en geeft je toegang tot de basisfunctionaliteiten van het Recruiter platform. Met Recruiter Lite kun je bijvoorbeeld 30 InMail berichten per maand sturen.

De andere versies van LinkedIn Recruiter zijn Recruiter Professional Services (perfect voor uitzendbureaus) en Recruiter Corporate (voor bedrijven). Voor de kosten van deze tools dien je contact op te nemen met het sales team van LinkedIn.

Deze tools hebben toegang tot alle functionaliteiten van LinkedIn Recruiter, en zijn geschikt voor recruitment teams die een hoger volume aan wervingsbehoeften hebben. Al met al zijn er dus genoeg opties en zit er vast een tussen die aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Top-recruitment-tools-LinkedIn-Recruiter-social-media

Website: https://business.linkedin.com/talent-solutions/recruiter

Prijs: Vanaf $140 per maand voor Recruiter Lite

Categorie: Social media / Recruitment CRM

6. ActiveCampaign

ActiveCampaign is een email marketing, marketing automation en CRM platform. Zie het als een soort uitgebreidere versie van MailChimp. Als recruitment tool is ActiveCampaign voornamelijk erg handig vanwege de email automation functionaliteiten.

Recruiters kunnen email marketing gebruiken om vacatures te vullen op verschillende manieren. Een daarvan is mensen zich aan laten melden voor een email lijst waarin je regelmatig openstaande vacatures deelt.

In dit geval kun je deze email lijst segmenteren om zo alleen vacatures door te sturen die relevant zijn voor de specifieke doelgroep.

Anderzijds kun je een email marketing automation tool als ActiveCampaign gebruiken om outbound email drip campaigns te automatiseren naar individuele kandidaten.

Hierbij deel je een openstaande vacature en stuur je deze alleen naar potentiële kandidaten waarvan je weet dat ze perfect zouden zijn voor de rol.

Top-recruitment-tools-ActiveCampaign-email-marketing

Website: https://www.activecampaign.com

Prijs: Vanaf $9 per maand

Categorie: Email marketing / CRM

7. Hunter.io

Hunter.io is een recruitment tool waarmee je email adressen op kunt zoeken op basis van website domeinen. Deze tool is super handig wanneer je mails wilt versturen naar potentiële kandidaten waarvan je al weet wie hun huidige werkgever is.

Een voorbeeld van een workflow waarbij je gebruik maakt van Hunter.io voor recruitment is als volgt:

 1. Je identificeert een potentiële kandidaat op LinkedIn
 2. Je noteert het website domein van de huidige werkgever
 3. Je voert de naam van de kandidaat en de domeinnaam van het bedrijf in in Hunter.io
 4. Hunter.io geeft je het meest waarschijnlijke professionele email adres van de kandidaat
Top-recruitment-tools-Hunter-io-contact-gegevens

Wanneer je op deze manier gaat rekruteren doe je er natuurlijk goed aan rekening te houden met hoe lang iemand al bij een bepaald bedrijf werkt. Zijn ze daar pas net begonnen, dan staan ze waarschijnlijk nog niet open voor een nieuwe uitdaging.

Website: https://www.hunter.io

Prijs: Gratis tot 25 zoekopdrachten per maand, daarna van €49 per maand

Categorie: Contactgegevens vinden / verifiëren

8. Lusha

Lusha kan zowel telefoonnummers als e-mailadressen voor je vinden. Deze recruitment tool gaat aan het werk zodra je een profiel op LinkedIn, een emailadres in Gmail of een lead in Salesforce bekijkt.

Door automatisch te scannen, hoef je zelf niet nog ergens op te klikken voordat Lusha haar werk doet. Bij het openen van een profiel heb je dus direct de informatie die je zoekt. Deze tool is vergelijkbaar met Hunter.io en richt zich voornamelijk op de B2B-markt.

Top-recruitment-tools-Lusha-contactgegevens

Website: https://www.lusha.com

Prijs: Gratis tot 10 mailadressen / telefoonnummers per maand, daarna van $29 per gebruiker per maand

Categorie: Mailadressen / telefoonnummers vinden

9. Crystal Knows

Met Crystal Knows heb je toegang tot een recruitment tool die de persoonlijkheid van jouw potentiële kandidaten blootlegt met behulp van A.I. Op die manier kun jij van tevoren al bepalen welke karaktereigenschappen een kandidaat heeft en hoe je deze aan moet spreken.

Ook helpt Crystal Knows je een betere inschatting maken over of een kandidaat wel of niet geschikt is. Deze tool helpt namelijk bepaalde karakteristieken en persoonlijkheden te matchen aan de vacatures waar jij voor aan het rekruteren bent.

Top-recruitment-tools-CystalKnows-assessment-insights

Website: https://www.crystalknows.com

Prijs: Gratis te proberen, vanaf $99 per maand voor recruiters

Categorie: Tools voor het testen en beoordelen van kandidaten / A.I. en automatiseringstools

10. LeadInfo

Met LeadInfo kun je anonieme websitebezoekers veranderen in waardevolle contacten door te identificeren bij welk bedrijf ze werken. De tool wordt voornamelijk voor sales en marketing gebruikt, maar kan ook als recruitment tool ingezet worden.

Zo kun je met LeadInfo namelijk in de gaten houden welke bedrijven je vacature pagina’s en werken-bij pagina bekijken. Op basis van IP tracking laat de tool zien welke bedrijven dit zijn.

Hierbij laat LeadInfo ook de LinkedIn profielen van medewerkers en eventueel beschikbare (publieke) mailadressen zien. Met deze informatie kun jij weer verder aan de slag met je proactieve sourcing strategie.

Heb jij bijvoorbeeld een kandidaat benaderd die bij een specifiek bedrijf werkt, en zie je dat iemand van bedrijf je openstaande vacature bekeek? Misschien tijd om meteen actie te ondernemen en een follow-up te sturen.

Top-recruitment-tools-LeadInfo-assessment-insights

Website: https://www.leadinfo.com

Prijs: Vanaf €39 per maand voor 3 gebruikers en tot 50 leads

Categorie: Contactgegevens vinden / verifiëren

Tot zover onze lijst met de top 10 recruitment tools van 2024. Zijn we iets vergeten? Laat ons weten wat jouw favoriete recruitment tool is en wie weet voegen we deze toe aan de lijst.

De #1 recruitment tool

Met Robin werf je nóg sneller, beter en efficiënter

Gerelateerde blogs

Ontdek meer over workforce recruitment

Bekijk alle blogs