Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

De top 5 AI recruitment tools van 2024

Profielfoto Stan
Stan Zeehandelaar
June 2, 2024
Top AI recruitment tools blog header

In onderstaand artikel duiken wij in de wereld van recruitment tools die gebruik maken van AI.

AI: je hoort het overal voorbij komen en dus ook in recruitment. Het goede nieuws is, het kan je helpen flink wat tijd te besparen. Inmiddels zijn er heel wat tools op de markt die je helpen AI slim in te zetten. 

Maar welke tool biedt voor jou de beste oplossing? We delen een overzicht van de beste AI recruitment software van dit moment:

 • Robin
 • Jaicob
 • HeroHunt.ai
 • Recubo
 • Cockpit X RecruitNow

De rol van AI in recruitment 

AI, ofwel kunstmatige intelligentie, speelt een steeds grotere rol in recruitment. En dat is maar goed ook. Tegenwoordig bevinden kandidaten zich namelijk niet slechts op één plek. 

Dankzij de opkomst van verschillende jobsites en social media platforms bevindt nieuw talent zich verspreid over het internet.

En dat kan al snel behoorlijk tijdrovend zijn. Je moet veel meer outreach doen om de kans op succes te vergroten. Technologie is een uitkomst om dit makkelijker en slimmer te maken. Het kan zorgen voor een betere screening en het filteren van kandidaten op bepaalde criteria.

Buiten het feit dat AI helpt om tijdrovende taken op een slimme manier te automatiseren, vermindert het ook bias. Er kan op een objectieve manier gescreend worden en helpt om data-gedreven beslissingen te maken.

En het mooie van alles is, het helpt recruiters te focussen op dat wat niet vervangen kan worden door AI. Het voeren van waardevolle gesprekken. 

Wat is een AI recruitment tool precies?

Maar hoe zit dat nu precies als we het hebben over een AI recruitment tool? Welke functionaliteiten horen daarbij?

Een AI recruitment tool is software waarbij dus gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie om te helpen bij het wervingsproces. Dat zorgt voor snellere screening, verminderde bias en een betere ervaring voor de kandidaten zelf. 

AI-recruitment is inmiddels zelfs een term geworden en automatiseert verschillende zaken zoals:

 • Het aanmaken van vacatures en teksten
 • Het optimaliseren van zoeken, screenings en doorspitten van CV’s
 • Het matchen van kandidaten met vacatures 
 • Het sturen van een eerste bericht naar kandidaten 
 • Het segmenteren van kandidaatbestanden 

Dat klinkt mooi, maar wat levert het op? Laten we eens kijken naar de voordelen. 

Een paar voordelen van AI recruitment software

Behalve tijdbesparing zitten er nog een aantal andere voordelen aan het gebruik van AI recruitment software. Ze zijn de investering, afhankelijk van welke tool je kiest, namelijk meer dan waard. 

 • Uitgebreide screening van kandidaten: AI kan helpen duizenden CV’s en online profielen te scannen op basis van criteria die jij opgeeft. Zo komen automatisch de meest gekwalificeerde kandidaten naar boven rollen. 
 • Verminderde vooroordelen: Dankzij AI ligt de focus op vaardigheden en ervaring in plaats van een naam of geslacht. 
 • Verbeterde ervaring voor kandidaten: AI helpt je korter op de bal te zitten. Door onder andere sneller te reageren en gepersonaliseerde berichten te sturen kun je kandidaten voor je winnen. 
 • Verlagen van de kans op mishires: Door meer data-inzichten, zoals bijvoorbeeld inzichten in soft-skills, helpt AI de kans op het aannemen van iemand die achteraf toch niet goed genoeg is te verkleinen. 

De 5 beste AI recruitment tools van dit moment

We delen de beste AI recruitment software op basis van AI-functionaliteiten en gebruiksgemak in willekeurige volgorde.

1. Robin

Bij Robin, ja dat zijn wij, vinden we dat kandidaten vinden veel makkelijker kan. Daarom krijg je met Robin in 1x toegang tot alle jobsites. Van LinkedIn tot Werkt.nl, van de Nationale Vacaturebank tot Monsterboard en meer. 

Dankzij AI toont de tool direct beschikbare kandidaten op basis van een zoekvraag of een vacature vanuit je ATS. Je ziet daardoor alle mogelijke kandidaten in één overzicht. Gebruik filters om zoekresultaten verder te verfijnen, net als in een webwinkel. Geschikte kandidaten gevonden? Je benadert ze direct via je telefoon, WhatsApp, email of InMail. 

Ook krijg je direct een melding wanneer nieuwe kandidaten beschikbaar zijn, zodat je de eerste bent om contact op te nemen. Overal toegang tot kandidaten? De mobiele app neem je gewoon met je mee.

Website: www.recruitrobin.com

AI-functionaliteiten:

 • Vacatures omzetten in een zoekopdrachten
 • Kandidaten matchen met vacatures en zoekopdrachten
 • Sneller screenen van kandidaten 
 • Notificaties van nieuwe kandidaten

Prijs: Vanaf €18,95 per intakegesprek / 100 intakegesprekken per maand

2. Jaicob

Jaicob is innovatieve recruitment software waarbij AI wordt ingezet om het wervingsproces te stroomlijnen. Zo wordt het screenen, matchen en plannen van gesprekken geautomatiseerd. 

Door AI worden vacaturebeschrijvingen, CV’s en gegevens geanalyseerd om de meest geschikte kandidaten te vinden. Ook kun je met Jaicob vacatures plaatsen op jobboards. 

Website: www.jaicob.ai

AI-functionaliteiten: 

 • Automatisch vacatureteksten genereren 
 • Sneller screenen
 • Adviezen over resultaten
 • 24/7 recruitment met AI-gedreven reacties 
 • Gepersonaliseerde sollicitatieprocedure 

Prijs: Vanaf € 455 / maand

{{custom-cta}}

3. HeroHunt.ai

HeroHunt is een AI recruitment oplossing voor het zoeken naar en benaderen van kandidaten. De tool helpt je om profielen te vinden, contactdetails te verkrijgen en automatische berichten te versturen naar meerdere kandidaten tegelijk. 

AI wordt ingezet om kandidaten te screenen, automatische berichten te versturen en activiteiten bij te houden. Het is een recruitmentassistent die zelfs een naam heeft gekregen: Uwi. 

Website: www.herohunt.ai

AI-functionaliteiten: 

 • Zoeken en screenen 
 • Berichten verzenden
 • Opvolgen en personaliseren van berichten
 • Geverifieerde contactgegevens vanuit verschillende platformen
 • Berichtenflows opstellen
 • Inzichten in prestaties van alle AI recruitmentactiviteiten

Prijs: Vanaf $159 dollar per gebruiker / per maand

4. Recrubo

Recrubo is een AI-recruitment chatbot die het sollicitatieproces stroomlijnt. Recrubo biedt een chat-AI om geautomatiseerd met kandidaten te communiceren via onder andere WhatsApp, Messenger en Telegram. 

Recrubo werkt vanuit een vacaturetekst. Vervolgens worden automatische gesprekken opgezet via mobiele kanalen. De AI-functionaliteit zorgt ervoor dat er op een enthousiaste manier met kandidaten wordt gecommuniceerd, profielen worden opgebouwd en selectievragen worden gesteld. Vervolgens worden er automatisch sollicitatiegesprekken gepland met de meest geschikte kandidaten. 

Website: www.recrubo.com

AI-functionaliteiten: 

 • Sneller kandidaten zoeken en screenen 
 • Chatgesprekken 
 • Sollicitatiegesprekken inplannen
 • Kandidaatprofielen op basis van online gegevens
 • Ingebouwde assessment en pre-screening vragen
 • Herinneringen en afwijzingen

Prijs: Beschikbaar op aanvraag

5. Cockpit X RecruitNow

Cockpit X is een nieuwe tool gemaakt door RecruitNow. Het platform helpt je informatie van kandidaten te verzamelen en te filteren. Via WhatsApp vraagt de tool informatie uit bij kandidaten op basis van tekst, een PDF of een spraakbericht.

Wanneer het voorwerk is gedaan zorgt Cockpit X ervoor dat alles voor je klaar staat in het Cockpit CRM om de match te maken. Het platform is op dit moment nog niet beschikbaar, wel is de voorinschrijving geopend zodat je als eerste toegang krijgt tot het platform.

Website: www.cockpitx.ai

AI-functionaliteiten:

 • Informatie verzamelen via WhatsApp
 • Berichten versturen naar kandidaten 
 • Doorsturen van kandidaten naar Cockpit CRM 
 • Aanvragen afhandelen en vragen beantwoorden van kandidaten

Prijs: Nog onbekend

Heb je een goed beeld gekregen van de verschillen tussen de tools? Dan is er nog één vraag over. Hoe maak je nu de juiste keuze? 

Zo kies je de juiste AI recruitment tool voor jouw bedrijf

Het laatste dat je wil is de verkeerde keuze maken wanneer het gaat om het selecteren van een nieuwe tool. Hoewel AI het ontzettend makkelijk maakt om aan de slag te gaan met een nieuwe tool, vraagt het toch om een investering. 

Zowel in geld als in de tijd die het kost om te starten met een nieuwe tool in je dagelijkse werkzaamheden. Welke tool het meest geschikt is voor jouw bedrijf hangt af van een aantal factoren. 

 1. Bedrijfsgrootte: Wanneer je honderden vacatures tegelijk moet vullen, dan heb je een meer geavanceerde tool nodig, dan wanneer je er slechts een handvol hebt. 
 2. Budget: Verschillende tools hanteren verschillende prijzen en zelfs prijsmodellen. Het is afhankelijk van je budget of het haalbaar is om met een tool te gaan werken. 
 3. De rol van de tool: Bepaal op welk onderdeel van het recruitmentproces je het meest kunt profiteren van automatisering. 
 4. Functionaliteiten: Bekijk of de tool de juiste functies kan automatiseren op basis van wat je zoekt. 
 5. Integraties: De kans is groot dat je al andere systemen gebruikt voor recruitment of HR-processen. Kijk daarom goed naar de integraties die mogelijk zijn met de verschillende tools. Het kan je namelijk helpen extra tijd te besparen, zoals een integratie met je ATS
 6. Klantenservice en onboarding: Wil je de tool zo snel mogelijk inzetten? Kijk dan goed naar de service die wordt geleverd. Wat is ervoor nodig om te starten en focust de tool zich op zelfservice of krijg je de juiste hulp aangeboden. 
 7. Reputatie en type klanten: Gebruik een tool met soortgelijke klanten zoals jouw bedrijf en bekijk case studies om te bepalen of de tool bij je past. 
 8. AVG-proof: Kijk goed of de tool voldoet aan de juiste regelgeving. In Nederland is de AVG van groot belang. Zorg dat de data in de tool goed beschermd worden. 

Behaal je recruitmentdoelen met AI en Robin 

Op zoek naar AI recruitment software die je helpt met het sneller vinden van kandidaten vanuit één centrale plek? Dan is Robin de juiste tool voor jou. Je krijgt namelijk met één tool toegang tot 12 verschillende jobsites

Je benadert de meest geschikte kandidaten vanuit Robin en stuurt ze door naar je ATS. Robin is zo gemaakt dat iedereen ermee kan werken. In slechts 4 stappen ga je van een openstaande vacature naar een interview met een goede kandidaat.

En het mooie is dat je alleen betaalt voor een intakegesprek dat daadwerkelijk plaatsvindt. Dus ben je op zoek naar meer kandidaten in minder tijd? Dan is Robin de juiste oplossing voor je, net zoals voor 3000+ andere recruiters. 

Meer weten? Laat je inspireren door onze klantverhalen of plan direct een gratis demo. We laten je graag zien hoe het platform werkt en geven je antwoord op al je vragen.

Ook aan de slag met AI recruitment?

Met Robin wordt het vinden van kandidaten simpel. We geven je met één tool toegang tot 12 jobsites, 2 miljoen CV’s én AI-functionaliteiten.

Ook aan de slag met AI recruitment?

Met Robin wordt het vinden van kandidaten simpel. We geven je met één tool toegang tot 12 jobsites, 2 miljoen CV’s én AI-functionaliteiten.

Gerelateerde blogs

Ontdek meer over workforce recruitment

Bekijk alle blogs